Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tre enkla och nyttiga mellanmål

Publicerat onsdag 29 oktober 2014 kl 10.31
Kostrådgivaren Mia Ånemyrs bästa tips
(2:51 min)
Proteinmuffins är ett av Mia Ånemyr mellistips. Foto: Mia Ånemyr

Trött på dina vanliga mellis? Här kommer kokboksförfattaren Mia Ånemyrs tre bästa tips på enkla, goda och nyttiga mellanmål.

De kan kännas krångliga, tråkiga och visst är det enkelt att en chokladbit slinker ner när magen kurrar som mest. Men mellanmålen måste såklart varken vara onyttiga eller jobbiga att fixa - och ändå vara smarriga.

Kostrådgivaren Mia Ånemyr från Gävle, som har skrivit kokboken Mellanmål på väg, ger oss sina bästa tips om just mellanmål.

Mias mellanmålstips

1. Proteinmuffins med valnötter

Ingredienser:

½  dl kokosmjöl
½ dl proteinpulver naturellt 
1 dl  havremjölk
2 tsk bakpulver 
1 tsk kokossocker 
2 ägg ekologiska
½ banan
Ca 8 valnötter
3 tsk kardemumma
1 tsk kanel


Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda torrvarorna och knäck i äggen i torrvarorna. Häll i havremjölken. Mosa och rör ner bananen. Lägg valnötter i botten på formen och häll på smeten. Toppa med hallon. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min.

2. Omelettrulle

2-3 ägg ekologiska
½ dl vatten
Krydda gärna hett chili, ingefära, curry, tänk stort

Gör så här:
Vispa och häll i teflonpanna när det stelnat så lägg på tex wokad broccoli, riven ost kyckling filé här använder jag det som finns kvar från veckans måltider. Rulla ihop en och en ha klart att ta med när du är på väg. På utflykt tex.

 

3. Matmuffins 6 st

6 ägg
1 dl lättmjölk här väljer du
240 g keso
1 dl keso
2 potatisar rivna
3 dl hackade tomater
3 msk riven gul lök
1 1/ msk taco krydda (gör din egen - se nedan)

Gör så gär:
Sätt ugnen på 200 g ca 15-20 min
Blanda ägg, keso, mjölk, ev potatisen rör ihop i bunke, häll i formar ha i grönsakerna och sist köttfärsen. Som då kan vara kvar av en tacomåltid.

Taco krydda:
1 dl spsikummin
1 dl oregano
1 dl paprika pulver
1 dl chilipulver
4 tsk cayennepeppar
4 tsk svartpeppar
2 tsk salt

Denna kryddblandning kan du ha klar i burk och använda till massor med maträtter.

I samtliga recept avgör du själv om du tar laktosfria produkter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".