Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Minst 20 vargar måste finnas i Gävleborgs län

Publicerat torsdag 30 oktober 2014 kl 15.38
Carl-Johan Lindström, Länsstyrelsen: Det är helt i linje med vårt önskemål
(1:31 min)
Foto: Forester_/Flickr/CC BY-SA bit.ly/Foto_Forester

Det måste finnas minst 20 vargar i Gävleborgs län - alla vargar utöver det kan Länsstyrelsen besluta att det kan bedrivas licensjakt på. Det beskedet kom från Naturvårdsverket i dag.

– Med den omberäkningsfaktor som gäller så innebär det i praktiken ungefär 20 stycken individer, säger Helen Lindahl som är handläggare på Naturvårdsverket.

Det måste finnas minst två föryngringar i Gävleborg - något som i praktiken innebär 20 stycken vargar. Om det ska bedrivas licensjakt, och på hur många, är frågor som Naturvårdsverket sedan lägger på varje enskild länsstyrelse att avgöra berättar Helen Lindahl på Naturvårdsverket.

– Då får de avgöra om det finns ett utrymme i länet att man har fler djur än miniminivån och att de kriterier som finns i lagstiftningen är uppfyllda, säger hon.

Carl-Johan Lindström är vikarierande enhetschef på natur- och viltenheten på Länsstyrelsen i Gävleborg. Han är nöjd med nivån som Naturvårdsverket satt på minsta antalet vargar i länet.

– Det är ett bra beslut tycker Länsstyrelsen för det är helt i linje med vårt önskemål som vi tagit fram med berörda intressenter, säger han.

Vintern 2013-2014 fanns det omkring 25 vargar i Gävleborgs län berättar Carl-Johan Lindström. Skulle siffran vara på samma nivå i år skulle det alltså max få skjutas fem stycken vargar.

Nu ska de berörda intressenterna få säga vad de tycker i frågan om licensjakt på varg innan Länsstyrelsen tar beslut om en eventuell licensjakt. Ett beslut som kommer först senare i höst.

– Förvaltningsnivåerna blir klara i slutet på november och finns det då förutsättningar för licensjakt så kommer det kort efter det, säger Carl-Johan Lindström.

Är 20 vargar en rimlig miniminivå på antalet vargar i Gävleborg? Tyck till i kommentarsfältet nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".