Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Villa Sjötorp förfaller

Publicerat måndag 3 november 2014 kl 05.39
Gävle Hamns vd: Vi måste göra något åt det
(1:47 min)
1 av 7
Villa Sjötorp i Gävle står och förfaller. Foto: Staffan Mälstam/Sveriges Radio.
2 av 7
Villa Sjötorp har två kupolkrönta hörntorn och rikt utsmyckade träfasader med stenimiterande dekor. Foto: Staffan Mälstam/Sveriges Radio.
3 av 7
Gävle Hamns vd Fredrik Svanbom pekar var Villa Sjötorp ligger. Foto: Staffan Mälstam/Sveriges Radio.
4 av 7
Flera fönster är krossade på Villa Sjötorp. Foto: Staffan Mälstam/Sveriges Radio.
5 av 7
Gun Elfving brukar ta promenader förbi Villa Sjötorp. Foto: Staffan Mälstam/Sveriges Radio.
6 av 7
Stora delar av Villa Sjötorp har förfallit. Foto: Staffan Mälstam/Sveriges Radio.
7 av 7
Trappan till övervången på Villa Sjötorp är intakt. Foto: Staffan Mälstam/Sveriges Radio.

Villa Sjöstorp på Norrlandet står och förfaller och än finns ingen lösning på hur man ska kunna rädda huset som står på Gävle Hamns mark.

– Vi har helt klart ett ansvar för huset. Däremot har vi inget uppdrag eller intresse av att bevara hus och just nu står det i vägen för vår verksamhet. Därför ville vi riva huset för några år sedan. Men vi medverkar gärna till en flytt om någon annan visar intresse för huset, säger Fredrik Svanbom som är vd för Gävle Hamn.

Villa Sjötorp byggdes i slutet på 1800-talet och hör till de äldsta sommarvillorna på Norrlandet. Byggnaden är uppförd i fransk renässansstil med två kupoltorn och har rikt utsmyckade träfasader.

– Jag förstår inte hur man ska kunna flytta huset i det skick det är i, för om man börjar peta i det så är det nog inte så hållbart, säger Gun Elfving som bor i området.

Länsstyrelsen har beslutat att kulturminnesskydda huset och det stoppar därmed markägaren Gävle Hamns planer på att bygga ett järnvägsspår rakt genom fastigheten.

I en utredning som Gävle kommun har gjort föreslås att huset ska flyttas. Men det kostar många miljoner och ingen har hittills sagt sig vara beredd att betala.

Men nu väcks hopp om att något ska hända med huset, för på Gävle Hamns senaste styrelsemöte togs frågan om Villa Sjötorps öde upp igen.

– Huset kan inte stå där i all evighet så vi måste göra något åt det, säger Fredrik Svanbom som nu ska ta en ny kontakt med Gävle kommun.

Villa Sjötorp

  • Villa Sjötorp ligger på Norrlandet en mil norr om Gävle.
  • Huset byggdes år 1864 men hade då en betydligt enklare utformning.
  • År 1882 köptes villan av grosshandlare Axel Brandt, som lät genomföra en genomgripande ombyggnad. Byggnaden fick då sitt nuvarande utseende i fransk renässansstil.
  • Runtomkring villan anlades en parkliknande trädgård med en mängd olika trädslag.
  • På 1970-talet hotades Villa Sjötorp av rivning då man ville bygga ett stålverk på Norrlandet.
  • Stödföreningen Sjötorps Vänner bildades 1977 för att bevara villan.
  • Föreningen nyttjade huset fram till 2007 och ansvarade för den löpande tillsynen av villa och trädgård enligt avtal med Hamnstyrelsen.
  • När avtalet sades upp bomades villan igen och har sedan dess inte använts.

Källa: Gävle Kommun

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".