Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inbrottsvåg drar över norra Hälsingland

Publicerat onsdag 12 november 2014 kl 13.44
Kerstin Fasth, stugägare: "Det är ett intrång i ens hus, man blir förbannad"
(1:33 min)
Kerstin och Hans-Göran Fasth i Bjuråker drabbades av inbrott i sommarstugan. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
1 av 2
Kerstin och Hans-Göran Fasth i Bjuråker drabbades av inbrott i sommarstugan. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
KG Pettersson, inspektör på polisen i Hudiksvall, jobbar med de 50 inbrott som inträffat i Nordanstig den senaste tiden. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
2 av 2
KG Pettersson, inspektör på polisen i Hudiksvall, jobbar med de 50 inbrott som inträffat i Nordanstig den senaste tiden. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio

En våg av inbrott i sommarstugor har drabbat norra Hälsingland. I Nordanstig har närmare 50 inbrott upptäckts och i Bjuårker mellan fem och tio enligt polisen som tagit emot alla anmälningar.

Natten till fredagen hade makarna Hans-Göran och Kerstin Fasth i Bjuråker inbrott i sin sommarstuga.

– Det är aldrig trevligt, det är ju ett intrång i ens hus. Man blir lite förbannad, säger Kerstin Fasth.

Hans-Göran Fasth instämmer:

– Förbannad blir man, att de inte kan låta saker och ting vara i fred. Det är svårt att skydda sig, vill de in så går de in oavsett.

Fem stugor i närheten av familjens Fasths stuga hade också inbrott under samma natt. Det är i skydd av mörkret och dimmor som tjuvarna slår till på ensligt belägna platser när sommarstugesäsongen är över. 

På kort tid har mer än 50 inbrott utförts i Nordanstigs kommun. KG Pettersson är inspektör vid polisen i Hudiksvall och säger att det är svårt att veta vilka som ligger bakom inbrotten:

– Visste vi det skulle vi ta fast dem. Det kan vara allt ifrån inhemska personer till ligor som kommer fråna andra länder och åker in och gör snabba kupper.

Har ni någon chans att ta dem?

– Omöjligt är det inte. Men det gäller att vi hittar gods som vi kan spåra, om det är så att vi träffar på de eventuellt misstänkta.

Vad kan man som drabbad göra?

– Man ska märka stöldbegärligt gods och framför allt plocka hem dyrbara saker från fritidshus. Då är det inte så lukrativt att göra inbrott där.

Vad gör ni på polisen nu när ni vet att så här många har fått inbrott?

– Vi har tagit kontakt med alla målsägare, som uppmanas komma in med godsförteckning så snabbt som möjligt. Då har vi något att gå på ifall vi träffar på någon misstänkt med eventuellt stöldgods, säger KG Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".