Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Morgon

Nyckelhålsmärkningen firar 25 år

Publicerat torsdag 13 november 2014 kl 11.22
Hör hela intervjun om nyckelhålet
(5:17 min)
Nyckelhålsmärkningen förekommer på livsmedel som innehåller mindre socker. Foto: TT
Nyckelhålsmärkningen förekommer på livsmedel som innehåller mindre socker och salt. Foto: TT

I år är det 25 år sedan det lilla nyckelhålet dök upp på våra livsmedel. Det är Livsmedelsverket som står bakom märkningen och väljer du mat med nyckelhålet får du i dig mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer och nyttigare eller mindre fett.

– Nyckelhålet finns i olika livsmedelsgrupper och livsmedel med nyckelhålet är det bättre valet. Det är lite nyttigare och lite hälsosammare - ett enkelt sätt att få bättre matvanor, säger Anette Jansson, dietist på Livsmedelsverket.

Enligt vem då?

– Det är Livsmedelsverket som följer vetenskapen. Nyckelhålsmärkningen bygger på den samlade vetenskapen om vad som är bra matvanor. Det ska vara mindre mängd socker och mindre mängd salt. Mycket fiber och fullkorn är bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".