Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Länsstyrelsebesked om vargjakt idag

Publicerat fredag 28 november 2014 kl 05.00
"Stammen mycket inavlad"
(1:44 min)
Varg
Foto: TT

Efter ett riksdagsbeslut har makten över jakten flyttats från Naturvårdsverket till länsstyrelserna i de områden där det finns en fast förekomst av varg. Men få frågor är så laddade som frågan om vargjakt.

Naturvårdsverket sätter ramar för jaktbesluten för att jakten ska ske med hänsyn till artskyddsreglerna eftersom vargen är en skyddad art.

Redan innan Naturvårdsverket sagt sitt, klagade landshövdingarna i de åtta mellansvenska län där vargen mest förekommer, över att Naturvårdsverket underskattat vargens spridning. 

Och efter Naturvårdsverkets besked om planerna för vinterns vargjakt blev det öppet gräl i regeringen mellan miljöminister Åsa Romson (MP), som velat stoppa licensjakten och landsbygdsminister Sven Erik Bucht (S), som förespråkar den.

Den svenska vargstammen bygger ursprungligen på några få djur. De flesta svenska vargarna är mycket inavlade. Få invandrade djur med nytt blod har lyckats etablera sig.

Vid senaste inventeringen förra vintern fanns omkring 360 vargar i Sverige.Naturvårdsverket har satt en minsta nivå för den svenska vargstammen på 270 djur. 

Detta ger ett utrymme på ca 90 vargar för länsstyrelsernas jaktbeslut. Men i sina beslut måste länsstyrelserna ge utrymme för eventuell kommande beslut om skyddsjakt på vissa vargar som dödar husdjur. Och de ska ha en förvaltningsplan som ska säkra att vargstammen gynnsamt kan bevaras.

Nyligen fällde Kammarrätten Naturvårdsverkets beslut om 2013 års licensjakt. Den gången var ett skäl för jakten att den skulle bidra till att minska inavelsgraden i vargstammen, men det ansåg inte Kammarrätten att Naturvårdsverket hade stöd för.

Inför årets jakt finns argumentet om jakt för att minska inaveln inte med i underlagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".