Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Färre vill starta friskola i länet

Publicerat onsdag 24 december 2014 kl 10.30
Skolinspektionen: Elevkullarna går ner
(1:15 min)
Skolkorridor. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Ansökningarna att starta friskola i Gävleborg har mer än halverats jämfört med för fem år sedan.

– När elevkullarna går ner 2010 och 2011 så minskar även antalet ansökningar och det kan vara en av förklaringarna, säger Andreas Spång enhetschef på tillståndsprövning vid Skolinspektionen.

Inför kommande läsår har två ansökt om att få starta friskolor i Gävleborgs län, för fem år sedan var det fler, åtta ville då starta en friskola i länet.

Frågan om vinster i välfärden har varit en het politisk fråga. Det har handlat om att flera friskolor kunnat ta ut rekordstora vinster och att friskolekoncerner gått i konkurs. Men den debatten tror inte Andreas Spång har påverkat viljan att starta skolor utan det handlar snarare om att det finns tillräckligt med skolor:

– I vissa områden i Sverige finns det redan väldigt många fristående skolor och det är klart att någonstans går gränsen över hur många skolor man kan ha i förhållande till elevunderlag, säger Andreas Spång enhetschef på tillståndsprövning vid Skolinspektionen.

Men alla som ansöker om att få starta en friskola får inte det. Ungefär var tredje ges klartecken.

– Mest frekvent är att det inte finns ett tillräckligt elevunderlag för att bedriva den verksamhet man presenterat i ansökan eller att det inte finns ekonomiska förutsättningar. Sedan har de svårt att uppvisa att de ska ha undervisningen i endamålsenliga lokaler som ett skolbibliotek och så vidare, säger Andreas Spång enhetschef på tillståndsprövning vid Skolinspektionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".