Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nyanlända står inför svårt dilemma

Publicerat tisdag 23 december 2014 kl 06.12
"Det blev svårare för oss att jobba med målgruppen. Jag har ingen bra bakgrund till varför det infördes"
(1:52 min)
Fadwa Al Olayan hade svårt att hitta bostad i Sverige efter att hon fått uppehållstillstånd. Foto: Julia Burman Görans/Sveriges Radio
1 av 2
Fadwa Al Olayan hade svårt att hitta bostad i Sverige efter att hon fått uppehållstillstånd. Foto: Julia Burman Görans/Sveriges Radio
Mats Nordenström och Kerstin Andersson på arbetsförmedlingen i Bollnäs. Foto: Julia Burman Görans
2 av 2
Mats Nordenström och Kerstin Andersson på arbetsförmedlingen i Bollnäs. Foto: Julia Burman Görans

Många som fått uppehållstillstånd i Sverige ställs inför ett olösligt dilemma. Det menar anställda på arbetsförmedlingen i Bollnäs.

För att få hjälp av Arbetsförmedlingen att lära sig svenska och att hitta ett jobb krävs det att personen flyttat ut från asylboendet till en egen bostad.

Men det är svårt att hitta bostad när man inte har någon inkomst, säger Mats Nordenström, sektionschef på arbetsförmedlingen i Bollnäs.

– Det är där det blir ett moment 22. Vi kräver att de har ett boende och boendeföretagen kräver att de har en inkomst. Där hamnar etableringen mellan stolarna.

Ett sätt att för en nyanländ att lugna boendeföretagen kan vara att peka på inkomsten från Arbetsförmedlingens etableringsersättning, en inkomst nyanlända kan få under två år. Men för att få det krävs det att personen har en bostad.

Gävleborg är ett av de län som erbjuder flest bostäder till personer som beviljats uppehållstillstånd. Men trots det bor i dag 440 personer kvar på ett av länets asylboenden, även fast de har uppehållstillstånd.

Fadwa Al Olayan kom till Sverige från Syrien och i mars fick hon uppehållstillstånd. Men sedan tog det fem månader innan hon hittade en bostad, trots att hon sökte i flera delar av Sverige.

– Det var jättesvårt. Det finns inte. Det är jättesvårt att hitta en lägenhet här i Sverige.

Om det varit i dag hade Fadwa Al Olayan fått vänta fem månader med att ta hjälp av Arbetsförmedlingen att få SFI-undervisning och att hitta ett jobb. Den regeln, bostad först, Arbetsförmedlingen sen, kom till i april i år.

Mats Nordenström ser bara problem med regeln.

– Det blev svårare för oss att jobba med målgruppen. Jag har ingen bra bakgrund till varför det infördes, säger han.

Fadwa Al Olayan säger att den här väntan är bortkastad tid.

– Det är jätteviktigt att vi kan göra någonting. Kanske inte jobba men hjälpa andra svenskar. Det är idén om integration med andra personer. När ingen bara behöver sitta hemma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".