Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Slutade med fotbollen som tioåringar efter toppning

Publicerat onsdag 7 januari 2015 kl 05.24
"Jag tyckte inte om att behöva tävla för att få spela i fotbollsmatcher"
(2:11 min)
Gym, Söderhamn
1 av 2
Johan Söderblom och Lukas Svanberg slutade med fotbollen i tioårsåldern. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
Sofi Jonsevall
2 av 2
Sofi Jonsevall är ungdomsledare i IK Sätra. Foto: Christian Höijer / Svergies Radio

Idrott för barn ska vara på lek. Men i många föreningar drivs unga så hårt att de slutar. Toppning gjorde att Johan Söderblom och Lukas Svanberg från Söderhamn slutade idrotta som 10-åringar. 

I Riksidrottsförbundets riktlinjer för barnens idrott står att den ska vara lekfull, allsidig och bygga på barnens egna behov och förutsättningar. Målet är att barn får ett livslångt intresse för idrott. 

Men när vi pratar med ungdomar och ledare i Gävleborg så tonar också en annan, tuffare bild fram. I en del föreningar ställs krav om att träna oftare och hårdare redan i tidig ålder. Toppningar som gör att många barn känner sig ledsna och otillräckliga. 

Ett av många exempel är 17-årige Johan Söderblom från Söderhamn som fick lov att sluta med fotbollen när han var 10 år.

– Ja, jag tycker att det började ganska tidigt, säger han.

Var det orsaken till att du lämnade idrotten?

– Ja, jag tyckte inte om att behöva tävla för att få spela i fotbollsmatcher, säger Johan Söderblom.

Även Lukas Svanberg från Söderhamn slutade med idrotten i tio års-åldern. 

– Vi hade ingen bra stämning i laget heller så därför slutade jag också när jag var tio år, säger han.

Ska det inte bara vara lek då?

– Jo, egentligen ska det väl det, det blir för mycket fokusering på att vinna, säger Lukas Svanberg.

Statistiken från Riksidrottsförbundet visar också att idrottsföreingar tappat ungdomar de senaste tio åren. Och dom hårda kraven som ställs i många föreningar tros vara en av orsakerna.

En som fått känna på det är David Leander som valde bort tennisen redan i 12-årsåldern när han kände från tränaren att tennisen ställdes mot fotbollen.

– Alltså jag kan ju inte säga att han krävde nånting, men han satte upp tydligt att om man ska bli bra måste man sätta fart rätt tidigt. Så då valde jag att köra på fotbollen iställen, säger David Leander.

Sofi Jonsevall är ungdomsledare i IK Sätra och säger att föreningar kräver hårdare träning om det gått dåligt på en tävling redan när barnen är i 8-9-10-årsåldern. För en av dessa flickor, som hon känner personligen, slutade det riktigt trist.

– Hon la av för att hon nästan blev utbränd, när hon kom tillbaka för att hälsa på med kompisar så kunde hon inte ens gå in i lokalen. Hon sa "mamma, jag tål inte lukten, jag klarar inte av att gå in".

Vad tänker du kring den historien?

– Jag tycker det är hemskt, jag tycker det är fruktansvärt. Hon skulle säkert kunna hållt på med den idrotten i tio år till om det varit på hennes nivå och en lekfull, rolig nivå. Inte gått in på nästan elitsatsning så tidigt, säger Sofi Jonsevall, ungdomsledare i IK Sätra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".