Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sämre tänder på landet än i staden

Publicerat lördag 10 januari 2015 kl 13.43
"Tandläkarbesöken är färre på landet än i staden"
(1:35 min)
Tandvård är viktigt för äldres hälsa. Foto: Linda Forsell / SvD / TT
Tandvård är viktigt för äldres hälsa (Arkivbild). Foto: Linda Forsell / SvD / TT

Din bostadsadress avgör hur många tänder du har kvar på ålderns höst. Den som bor i Gävleborgs glesbygdskommuner har också glesare tandrader - det visar färsk statistik från Socialstyrelsen.

Av siffrorna framgår att exempelvis en Nordanstigsbo i 80-årsåldern i genomsnitt har 17 tänder kvar, medan en Gävle eller Hudikbo kan ståta med i snitt 21 gaddar.

Det finns en ganska självklar och viktig förklaring till de här skillnaderna i tandstatus säger Maria Lönnbark, VD vid Folktandvården i Gävleborg:

– Man går mer sällan till tandläkaren i Nordanstig, jämfört med i Gävle, konstaterar hon.

Samtidigt finns emellertid sannolikt en hel rad andra samverkande orsaker till den sämre tandhälsan på landet, understryker Maria Lönnbark:

– Generellt sett spelar förstås så kallade socioekonomiska faktorer in. Viktigt är också vilka traditioner man har och vilka önskningar och förväntningar man har, när det gäller tandvård.

Mer sporadiska tandläkarbesök 

Stadsbor har fler tänder än folk på landet - så kan Socialstyrelsens statistik i grova drag sammanfattas. Antalet tänder hänger i sin tur direkt samman med antalet tandläkarbesök - endast hälften av 80-plussarna i Nordanstig har de senaste två åren besökt tandvården och även i Ockelbo, Ovanåker och Hofors kommuner är både besöken och tänderna glesare än i Gävleborgs övriga kommuner.

Sämre tillgänglighet

Chefstandläkare Bengt Vikman som själv jobbar Nordanstig tror också att stadsbor och glesbygdsbor värderar sin tandhälsa olika, men att det framför allt kan förklaras med de längre reseavstånden på landet:         

 – Tillgängligheten minskar med längre avstånd och i takt med ökande ålder kan det vara knepigare att kunna ta sig till tandläkaren, konstaterar han.

Samtidigt slår tandvårdslagen fast att tandvården ska vara likvärdig överallt. Ytterst är det förstås Folktandvårdens VD Maria Lönnbark som ska se till att det blir så i Gävleborg:

– Jag har ett stort ansvar i att möjliggöra. Sedan är det förstås människors fria val att själva välja vilken vård de vill ha.

Mer hälsoupplysning behövs

Det finns ingen patentlösning på ett sådant problem, konstaterarar Maria Lönnbark:

– Vi måste för det första se till att våra tandvårdsresurser finns där vårdtagarna bor. Men sedan måste vi också se till att på alla sätt sprida ett hälsobudskap - "Hur ska jag bäst sköta mina tänder så att kostnaderna och behoven av tandvård blir så små som möjligt?"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".