Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sandviken bra på att hjälpa avhoppade gymnasieelever

Publicerat onsdag 21 januari 2015 kl 08.14
"Man försöker få dem att tänka om"
(1:39 min)
Målet med tillägget i skollagen är att få dem som hoppar av gymnasiet att hitta tillbaka till någon form av studier. Utan gymnasieutbildning minskar valmöjligheterna.
Målet med tillägget i skollagen är att få dem som hoppar av gymnasiet att hitta tillbaka till någon form av studier. Utan gymnasieutbildning minskar valmöjligheterna.

Vid årsskiftet ändrades kraven på hur kommunerna ska hjälpa tonåringar som hoppar av gymnasiet. Sandviken är en av de kommuner som i flera år redan har arbetat aktivt för att hjälpa avhopparna.

Sandviken är en av landets föregångskommuner när det gäller hur man tar hand om ungdomar som hoppar av gymnasiet. För medan till exempel Gävle kommun som bäst håller på att se över hur man ska utforma sitt nya aktivitetsansvar, som kommunerna fick vid årsskiftet, så har Sandviken jobbat på det här sättet i flera år berättar Margit Höglund som är Sandvikens kommuns särskilda Studie- och Yrkesvägledare för avhoppade gymnasieungdomar.

– Man försöker få dem att tänka om, och när man nyss har klivit av gymnasiet då kan det vara svårt. Men man får nöta på, och träffas och diskutera och prata och försöka ge olika förslag och tankar. Plantera nya tankar och nya idéer, det tar tid. Men det måste ju få göra det och landa i dem så att de kan ta ett nytt avstamp, säger Margit Höglund.

Just nu har Margit Höglund kontakt med 55 unga som får särskild hjälp att antingen hitta tillbaka till en ny gymnasieutbildning eller någon annan form av utbildning eller praktik.

I juni förra året beslutade riksdagen efter ett förslag från regeringen om en ändring i skollagen som gör att kommunerna från och med årsskiftet ska ta ett större ansvar för dom tonåringar som väljer att hoppa av gymnasiet.

Kommunerna fick ett aktivitetsansvar och ska, precis som man i flera år redan har gjort i Sandviken, peppa de unga att söka sig tillbaka till gymnasiet eller erbjuda andra former av utbildningar som folkhögskola eller vuxenutbildning alternativt någon form av praktik som också den helst ska leda tillbaka till utbildning.

Dessutom får kommunerna i uppgift att föra ett register över de ungdomar som omfattas av ansvaret och dokumentera vilka insatser som görs.

Och Margit Höglund är glad att alla Sveriges kommuner nu på måste ta ett större ansvar för att hjälpa dem som av olika anledningar väljer att hoppa av gymnasiet.

– Min uppfattning är att alla ungdomar vill vara i gymnasiet. Alla vill gå gymnasiet, det tror jag. Men sedan förmår man inte på grund av olika orsaker. Så att då får man ta hjälp där också så att man försöker samarbeta med olika instanser, så mycket det går, säger Margit Höglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".