Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

SD tvekar om betygen – problem för Alliansen

Publicerat torsdag 5 februari 2015 kl 15.00
Väntas ta ställning senare i vår
(1:47 min)
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen kan komma att slippa ett hotande nederlag i betygsfrågan. Detta eftersom Sverigedemokraterna nu är på väg att omvärdera argumenten för att införa betyg i fjärde klass.

Remissinstansernas starka kritik mot att införa tidiga betyg har satt igång ett granskningsarbete, enligt partiets skolpolitiske talesperson Stefan Jakobsson.

Om Sverigedemokraterna skulle svänga i frågan innebär det att det inte längre finns någon majoritet i riksdagen för allianspartiernas förslag att införa betyg från fjärde klass.

De fyra allianspartierna, med folkpartiledaren Jan Björklund i spetsen, har planer på att, med stöd av Sverigedemokraterna, få igenom förslaget att införa betyg i fjärde klass. Något som den rödgröna regeringen inte vill ha.

Men enligt Jan Björklund har det hänt förut att riksdagen krävt att en lag införs mot regeringens vilja. Och i den gällande budgeten, som ju är allianspartiernas budget, finns pengar avsatta för att genomföra förslaget.

Men efter remissinstanserna starka invändningar mot att införa tidiga betyg börjar stödet svikta.

Utan Sverigedemokraternas 49 röster går det inte igenom. Och enligt Sverigedemokraternas skolpolitiske talesperson Stefan Jakobsson, pågår nu en stor genomgång av argumenteringen för att partiet ska hamna rätt i frågan.

Sverigedemokraterna intresserar sig också för lärarfackens invändning, att det är lämpligt att avvakta utvärderingen de nyligen införda betygen i sjätte klass, innan det införs ytterligare ändringar.

De politiskt sakkunniga i skolfrågan på Sverigedemokraternas riksdagskansli för nu samtal med remissinstanserna för att syna för- och nackdelar med betyg i fjärde klass.

Enligt Stefan Jakobsson kommer Sverigedemokraterna slutligt att ta ställning i frågan i samband med behandlingen i utbildningsutskottet senare i vår.

Grundinställningen är att Sverigedemokraterna fortfarande vill ha betyg i lägre klasser.

Om Sverigedemokraterna skulle komma fram till att nackdelarna överväger, innebär det en svår motgång för allianspartierna.

Framförallt Folkpartiets ledare Jan Björklund har lyft fram det här som ett exempel på att tillfoga den rödgröna regeringen ett smärtsamt nederlag. Men just nu finns alltså tecken på att det inte är säkert att det blir på det sättet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".