Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ensamarbete vanligt på HVB-hem

Publicerat fredag 6 februari 2015 kl 16.09
"Under tiden man är ensam är man ansvarig för väldigt många barn"
(1:49 min)
Socialtjänsten Gävle. Foto: Jenny Sanner Roosqvist
Socialtjänsten Gävle. Foto: Jenny Sanner Roosqvist

Fler än två av tre anställda på HVB-hem för barn och unga, socialtjänsternas hem för vård eller boende, arbetar alltid eller ibland ensamma. Det visar en undersökning som fackförbundet Vision har gjort.

– Det är många som jobbar ensamma. Och under tiden man är ensam är man ansvarig för väldigt många barn, säger säger Kristina Folkesson på fackförbundet Vision.

På Hem för vård eller boende, HVB, för barn och unga finns barn och ungdomar som är placerade där av socialtjänsten. Frivilligt eller av tvång. Anledningen kan vara att de har farit illa i sin hemmiljö, eller att de har problem med aggressivitet, kriminalitet eller droger.

Enligt fackförbundet Visions undersökning så trivs de anställda på HVB-hem för barn och unga ofta med sina jobb, men känner sig emellanåt otrygga. Särskilt när det kommer till ensamarbete. Vilket gör att de också upplever att verksamheten kan vara otrygg för barnen.

I Gävle driver kommunen ett eget HVB-hem, där förekommer inte ensamarbete enligt Lars Lodin, chef för socialtjänstens familjeenhet. Men när kommunen upphandlar HVB-platser så finns däremot bara generella krav på att bemanningen ska "tillräcklig" även om undantag kan göras.

– Vi brukar ibland när HVB-hemmen tycker att vårdbehoven är så pass stora att de inte riktigt klarar av det med sin vanliga bemanning, då kan vi diskutera priset så att HVB-hemmet kan anställa flera personer. Och det har skett i enskilda ärenden, säger Lars Lodin på Socialtjänsten.

Men det räcket inte enligt fackförbundet Vision som vill att de svenska kommunerna ska bli tydligare i sina upphandlingar.

– Det vi ser är att det är väldigt viktigt att kommunerna redan när de tecknar avtal med de här hemmen tar upp frågor kring bemanning. Att det ska finnas flera personer nattetid, att det ska finnas larm, också en grundläggande sak, att det till exempel också ska finnas kollektivavtal för att garantera att personalen får grundläggande trygghet och rättigheter. För det i sin tur påverkar den trygghet som barnen får, kvaliteten på boendet, säger Kristina Folkesson socialpolitisk strateg på Vision.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".