Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vem har rätt till havet?

Publicerat måndag 9 februari 2015 kl 15.03
"Vindkraftverken kommer inte vara så beroende av grund i framtiden"
(1:49 min)
Vindkraftverk i havet.
Kommer detta bli en allt vanligare syn längs med våra kuster i framtiden? Foto: TT/Sverigesradio

Nu ska havet utanför våra kuster planeras. För allt fler gör, och kommer att göra, anspråk på havet och dess resurser.

Det är alltså här ute, långt ute till havs, i det så kallade territorialhavet och den ekonomiska zonen, som politiker och myndigheter befarar framtida konflikter mellan kommersiella intressen och naturvårdsintressen.

– Det kan vara kablar och sjöfart som ska fram, sådant som vi behöver i vårt samhälle. Vår uppgift är att hitta sådana områden där man kan hålla på sådant utan att skada, säger Susanne Gustafsson som är havsplanerare vid Havs- och vattenmyndigehet, HAV.

Ett sådant exempel är Finngrundet utanför Gävle. Här fanns det starka intressen som ville bygga vindkraft men samtidigt visade sig att det fanns unika naturvärden som skulle förstöras om man byggde på grundet.

Ärendet gick till domstol och vindkraftsplanerna fick stå tillbaka, naturvärderna vägde tyngre, kom domstolen fram till.

Men för att undvika konflikter i framtiden har olika myndigheter, som Länsstyrelsen och kommunerna i samarbete med Havs- och vattenmyndigehet, fått i uppdrag att planera havet.

Margareta Örn Liljedahl är miljöstrateg vid Söderhamns kommun och hon kan se flera olika intressekonflikter i framtiden.

– Jag tänker på vågkraft och också landskapsbilden. Vi vet ju tex att vindkraftverk inte längre är så beroende av grundområden utan kan i princip placeras ut längs med hela våran kust på både gott och ont ur en landskapssynpunkt, säger Margareta Örn Liljedahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".