Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"De blir misshandlade i arbetslivet för det"

Publicerat tisdag 10 februari 2015 kl 12.24
Andreas Löfstrand, ordförande Polisförbundet Gävleborg: Det är beklämmande att medarbetare inte vågar säga vad de tycker
(1:37 min)
Andreas Löfstrand är ordförande för Polisförbundet i Gävleborg.
Andreas Löfstrand är ordförande för Polisförbundet i Gävleborg. Foto: Gabriel Henning/Sveriges Radio

Rädsla för att framföra kritik och synpunkter till sina överordnade är tre gånger vanligare bland polisfackets medlemmar än bland förvärvsarbetare i stort visar en undersökning från Polisförbundet.

Andreas Löfstrand är ordförande för Polisförbundet i Gävleborg och han ser allvarligt på resultatet. 

– Det är högst beklämmande att medarbetarna inte vågar säga vad de tycker just för rädslan av repressalier, säger Andreas Löfstrand.

Har det förekommit repressalier när det kommit fram kritik?

– Det är svårt att ta ett särskilt fall. Det är en upplevd känsla man har inom organisationen och den är mer än tillräcklig, upplever man att det är så är det ett problem, säger Andreas Löfstrand.

Andreas Löfstrand är ordförande för Polisförbundet i Gävleborg och han kan inte påminna sig om att någon inte fått ett en tjänst för den har höjt rösten eller varit kritisk.

– Däremot vet jag medarbetare som har kritiska röster som känner att de blir misshandlade i arbetslivet för det, säger han.

Det är Polisförbundet själva som gjort undersökningen bland sina medlemmar. Av de tusen tillfrågade upplever alltså var tredje person att de inte kan framföra kritik eller synpunkter till ledningen utan att känna rädsla för någon slags bestraffning.

Vid nyår gjordes hela polisorganisationen om då alla polismyndigheter gick samman till en enda myndighet. Finns det en rädsla för att framföra kritik kommer dock inte den nya organisationen att utvecklas menar Andreas Löfstrand.

– De medarbetare som sitter i radiobilarna och ser brister och vill föra fram den kritiken uppåt kanske inte vågar. Då utvecklas inte organisationen och den förbättras inte och då är det ju inte till gagn för medborgarna, säger han. 

Enligt Andreas Löfstrand är det nu upp till den högsta ledningen att ta tag i det här problemet.

– Högsta ledningen får leda genom exempel. Visa att de tar medarbetare på allvar och lyssnar och tar till sig av den kritik som kommer, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".