Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rot-företag ska hårdgranskas i år

Publicerat tisdag 17 februari 2015 kl 14.35
Kommer kontrollera extra noga under 2015
(1:37 min)
Skatteverkets generaldirektör, Ingemar Hansson, om nya hårdare granskningen av skönhetssalonger och stafettläkare. Foto: TT
Skatteverkets generaldirektör, Ingemar Hansson. Foto: TT

Stafettläkare, skönhetssalonger och företag som gör rot-avdrag. Det är några av dem som Skatteverket under det kommande året kommer att granska särskilt noga. Ingemar Hansson är generaldirektör för Skatteverket.

– Vårt mål är att det ska vara rätt från början. Man ska redovisa alla transaktioner från början och betala in den skatt man ska betala. Vi tror att vi bidrar till det genom att berätta om det vi ska granska särskilt, säger Ingemar Hansson, generaldirektör på Skatteverket.

Mest akut för Skatteverket att granska i år är hur rot-avdragen görs, menar Ingemar Hansson. Nya regler har införts för att företagen ska bli bättre på att redovisa vad i räkningen som egentligen är materialkostnad och vad själva det utförda arbetet kostar.

Eftersom det blivit tydligt att många företag försöker göra så stora avdrag som möjligt. Skatteverket har noterat att det inom rot- och rut-avdrag redovisas högre materialkostnader än vad som är rimligt.

– De som är fräcka och begär mer gynnas ju då jämfört med de ärliga företagen. Där tycker vi att det är angeläget att man får rut och rut-subventioner för arbetskostnaden och inte för materialkostnaden om det nu är en värmpepump, målarfärg eller en takpanna. Det kommer vi att kontrollera extra noga under 2015, säger Ingemar Hansson

Nytt för i år är däremot en granskning av inhyrd vårdpersonal, en bransch som ökat flera gånger om under senare år.

Där märker Skatteverket redan av problem med hur företagen eller de anställda undviker att deklarera inkomster i Sverige, gör felaktiga avdrag och inte redovisar särskilda förmåner och övriga inkomster. De får nu en ny chans att ändra sina deklarationer.

– Vet man om att Skatteverket kan få information, då är man mer benägen att göra rättelser bakåt i tiden i sin deklaration. Det har vi sett väldigt många gör. Det är 8 000 personer som har gjort sådana rättelser redan. Det var all time high under 2014, och det kan lika gärna bli likadant under 2015, säger Hansson till Ekot.

Förra året gjordes en bred granskning av företag som säljer tjänster till privatpersoner, som frisörer, skönhetssalonger, biltvättar, som visade på utbrett skattefusk.

Här har den som köper varan sällan behov av kvitto vilket leder till att företag lockas att gömma undan inkomster. Den granskningen följs nu upp och företag som tidigare fått anmärkningar efter ett besök av verket kan förvänta sig nya besök.

Inte sällan har dessa verksamheter kopplingar till organiserad brottslighet. Särskilt när det gäller tobak ser vi en ökad tendens mot att de som handlar med tobak också har en fot i den kriminella världen.

– Vi ser att de som jobbar inom viss service, i skönhetssalonger, i bilvårdsanläggningar, massageinstitut, är personer som kan ha lurats hit för helt andra syften. Många lever under bedrövliga förhållanden. Vi har stött på sängar ute vid biltvätten där personal ska sova över natten och man ser folk lämna springandes när vi kommer och gör kontroller, säger Ingemar Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".