Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Violet väntar på upprättelse

Publicerat måndag 23 februari 2015 kl 05.59
"Det var både en fysisk och psykisk misshandel"
(1:54 min)
Föräldrarna var missbrukare och när Violet var 10 år blev hon placerad i fosterhem.
Föräldrarna var missbrukare och när Violet var 10 år blev hon placerad i fosterhem. Foto: Christine Odén/P4 Gävleborg

Violet blev fysiskt och psykiskt misshandlad när hon bodde i fosterhem under 1950-talet. Nu är hon en av många som väntar på svar om hon får ersättning för det hon varit med om.

Fortfarande väntar omkring 2 000 personer på svar från den Ersättningsnämnden, som är den nämnd som beslutar om vilka som ska få ersättning för att de som barn blev vanvårdade eller utsatta för övergrepp i fosterhem eller på barnhem. Vid årsskiftet försvann möjligheten att söka ersättning.

Violet bor i en ombyggd sommarstuga utanför Gävle med fantastisk utsikt åt två håll över sjön, men hon växte upp i en annan del av Sverige i en familj med två missbrukande föräldrar. När hon var tio splittrades de fyra syskonen och hon placerades i fosterhem där hon utsattes för övergrepp.

– Ja, det var både fysisk och psykisk misshandel och en isolering, säger Violet.

Hon är en av dom omkring 5 000 personer som sökt ersättningen på 250 000 kronor genom Ersättningsnämnden. Hon fick avslag på sin första ansökan, men efter att hon gått i samtal bestämde hon sig för att söka på nytt.

– När jag var till Ersättningsnämnden och sökte första gången handlade det bara om de tidiga fosterhemsplaceringarna, då handlade det inte om min sista fosterhemsplacering och det var där det stora problemet blev för mig, som jag har mått dåligt av, säger hon.

Den 31 december 2014 var sista dagen att ansöka om ersättningen. I slutet av januari hade 98 gävleborgare hade fått sina ansökningar prövade och av dem var det 41 som fick ersättningen och 57 som fick avslag.

Fortfarande väntar omkring 2000 personer precis som Violet på ett avgörande.

– Jag är ju ganska övertygad om att jag kommer att få ett avslag igen, men jag vill i alla fall skriva ned det här och vill att man ska se.

Handlar det fortfarande om någon form av upprättelse för dig?

– Ja, på något vis så tycker jag att det gör det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".