Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Käbbel bakom rödgrön avgång i Gävle?

Publicerat tisdag 24 november 2015 kl 17.41
Jörgen Edsvik (S): "Vi jobbar inte så"
(1:19 min)
Sal med politiker i Gävle kommunfullmäktige.
Fullmäktige Gävle kommun. Foto: Christian Ploog/Sveriges Radio

Efter de rödgrönas avgång i Gävle kommun efter gårdagens kommunfullmäktige där budgeten föll till fördel för alliansen, pågår just nu ordkrig mellan de rödgröna och alliansen. Striden rör en informell inbjudan till budgetsamtal.

Efter gårdagens turbulenta kommunfullmäktige i Gävle avgick det rödgröna styret. Den rödgröna budgeten röstades ner och helt plötsligt var det alliansens budget som klubbades igenom, med stöd av Sverigedemokraterna.

Nu visar det sig att de rödgröna och alliansen inte kan enas om huruvida kommunstyrelsens ordförande Jörgen Edsvik (S) bjudit in alliansen till budgetsamtal innan kommunfullmäktige i går.

Jörgen Edsvik menar att han bjöd in till samtal redan den andra september genom en muntlig inbjudan till moderaternas Inger Källgren Sawela. 

Centerpartiets Ann-Helen Persson, kommunalråd i opposition, menar att en inbjudan aldrig nått alliansen och att hon i stället kördes ut av Jörgen Edsvik (S) från ett näringslivsmöte. 

– Den enda kontakt jag haft med Jörgen Edsvik det var när han körde ut mig från näringslivsfrukosten.

Och Ann-Helen Persson fortsätter.

– Det som har hänt, som jag förstått det, är att han vid ett informellt möte med Inger [Källgren] Sawela har frågat henne sådär i förbifarten och hon sa då att vi skulle göra det själva. Så det har inte gått ut någon formell fråga, Inger Källgren Sawela har heller inte uppfattat det som en invit utan något man bara slänger ur sig sådär när man pratar. Det har inte utgått någon formell inbjudan till oss, säger Ann-Helen Persson (C).

Hade det spelat någon roll om det var en formell inbjudan till att diskutera budgeten?

– Jag tror inte det, jag vet inte. Det törs jag inte svara på. Då vet jag inte hur vi hade ställt oss faktiskt. 

Jörgen Edsvik (S) å sin sida fastställer att han har frågat alliansen om de ville diskutera budgeten.

– Formell eller informell. Vi pratar om många ärenden varenda månad mellan de olika blocken och jag har ställt frågan till alliansens gruppledare Inger Källgren Sawela om man har för avsikt att samverka med oss i fråga om budget 2016. De har svarat att de vill göra en egen budget.

Varför skickades inte en formell förfrågan?

– Vi jobbar inte så i någon fråga. Vi jobbar med att lita på varandra i många frågor. 

Ann-Helen Persson (C) menar ju att det är av relevans att man skickar en formell fråga, hur ser du på det?

– Inte vet jag. De har inte frågat oss om några formella samband i någon tidigare fråga. Det känns som att om man anklagar varandra för lögn ena dagen, så kommer man på att man kanske hade informationen fast kommunikationen inom alliansen var svag. Då kanske det är smidigt att landa i att det borde vara mer formellt gjort inom vissa mallar. 

Vad säger du om att Lili André (KD) ska ha sagt att du ljög?

– Lili var väl inte informerad helt enkelt och jag tror att i politiken kan det ibland bli lite tuffa ord som man ångrar senare. Det får man ta i politiken. Lars Beckman (M) uttryckte sig någon gång att politiken är ingen mysverkstad, jag får väl höra en del saker ibland och tycker att det är lite onödigt. Men life goes on, avslutar Jörgen Edsvik (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".