Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Migrationsverket svarar på dina frågor

Uppdaterat torsdag 26 november 2015 kl 16.44
Publicerat onsdag 25 november 2015 kl 10.50
Stenebergsskolans gymnastiksal. Foto: Christian Ploog/Sveriges Radio
Stenebergsskolans gymnastiksal. Foto: Christian Ploog/Sveriges Radio

I dag besökte Migrationsverket Eftermiddagen för att diskutera flyktingsituationen i länet. Vi hade också en livechatt där du som lyssnare direkt kunde få svar dina frågor och funderingar av Migrationsverkets Joakim Jansson, sektionschef region Mitt, och Gustav Wilhelmsson verksamhetsexpert på regionkansliet. 

Klicka dig in i artikeln för att läsa hela chatten!

Staffan Mälstam : Välkommen att ställa dina frågor om flyktingsituationen i länet! Joakim Jansson och Gustav Wilhelmsson från Migrationsverket svarar. /Staffan, moderator

15:27, 26 November 2015

Lena: Hur tacksamma är ni för de volontärer som gör ett fantastiskt jobb ute i evakueringsboendena i Gävle?

Joakim Jansson :
Vi är mycket tacksamma för den uppslutning som finns i samhället kring den situation som uppstått. Vi behöver stödet och hjälpen.

15:32, 26 November 2015

nils: Hur kommer personalen att påverkas av tillfälliga uppehållstillstånd, kommer de att få mer administration på sina bord?

Joakim Jansson :
Migrationsverket har ännu inte fått det uppdraget och det är därför för tidigt att kommentera de konsekvenser som kan uppstå.

15:33, 26 November 2015

Runa: Hur klarar personalen detta? Det fokuseras ju mest på kommunerna i alla medier.

Joakim Jansson : Migrationsverket har hittills klarat sitt uppdrag på ett mycket bra sätt och det är tack vare alla engagerade medarbetare som gör sitt yttersta för en bra verksamhet. Naturligtvis är det slitsamt och vi alla, chefer som medarbetare gör vad vi kan för att hålla koll på varandra och hur vi mår. Vi följer exempelvis kontinuerligt upp arbetstidsrelaterade frågor så som övertid.

15:37, 26 November 2015

Kerstin: Varför tar inte Migrationsverket fram en lathund tillsammans med Skatteverket/AF/FK där det framgår vilka kontakter som skall tas när uppehållstillståndet erhållits? Lathunden bör innehålla adresser tfnr o vara på engelska som många av invandrarna kan. Jag har erfarenhet av hur utlämnadeinvandrana blir och många onödiga frågor skulle undvikas.

Joakim Jansson : I samband med att vi underrättar beslut om uppehållstillstånd informerar vi den sökande om vilka kontakter som ska tas och var han eller hon ska vända sig härnäst. Samtalet genomförs ofta med stöd av en telefontolk så den sökande ska kunna ta till sig informationen. Du har dock en intressent idé med en lathund och vi tar med oss den tillbaka till våra medarbetare!

15:40, 26 November 2015

Karin: Varför är Migrationsverket inte bättre på att svara upp på medias begreppsförvirring och spridning av felaktigheter och okunskap? Det finns trots allt en utlänningslag och regelsystem bakom det Migrationsverket arbetar med, man behöver inte gå in i enskilda ärenden för att förtydliga vad som faktiskt gäller.

Joakim Jansson : Just nu är migrationsfrågorna väldigt aktuella och vi jobbar ständigt med att föra ut korrekt information, bland annat via vår hemsida.

15:44, 26 November 2015

Benny: Vid asylavslag, och överklagan, hur länge tar det till nästa beslut och var hamnar personen under tiden?

Joakim Jansson :
Om en sökande får avslag på sin ansökan om asyl och han eller hon väljer att överklaga till en migrationsdomstol så är den genomsnittliga handläggningstiden 6 månader för tillfället. Under tiden bor den sökande kvar i samma boende som tidigare.

15:45, 26 November 2015

Dagmar: Hej!Jag jobbar på asylboendet i Sandviken och försöker hjälpa de asylsökande med deras frågor så gott jag kan. För vem gäller de kommande reglerna om det tillfälliga uppehållstillståndet? Gäller de alla som väntar på uppehållstillstånd just nu eller gäller de nya reglerna endast de som kommer in EFTER att reglerna implementeras 2016? Stämmer det att barn och barnfamiljer är undantagna?

Joakim Jansson :
Frågan är absolut befogad men detta är än så länge ett förslag och därför går det i dagsläget inte att uttala sig om vilka konsekvenserna blir.

15:47, 26 November 2015

Benny: Vet Migverket var den asylsökande tar vägen/befinner sej under tiden mellan registrering och utredningsstarten?

Joakim Jansson :
Den sökande har hela tiden en skyldighet att finnas tillgänglig genom en adress och på så sätt hörsamma de kallelser vi skickar ut.

15:48, 26 November 2015

Kia: När får vi tillbaka vår Idrottshall i Valbo??

Joakim Jansson :
Från Migrationsverkets sida har vi begärt evakueringsplatser från kommunerna till och med den sista januari 2016. Gällande ett visst boende i en enskild kommun så är det kommunens fråga att besvara. Behovet av evakueringsplatser är fortsatt stort och vi är mycket tacksamma för det samarbete som finns mellan Migrationsverket och Sveriges kommuner.

15:51, 26 November 2015

Siv: Varför kommer det endast ensamkommande pojkar men inga flickor?

Joakim Jansson :
Det är en intressant fråga men i skrivande stund har jag inget svar på den. På Migrationsverket finns en en omvärldsfunktion som arbetar med analyser kring vilka som söker skydd i Sverige för att vi ska vara bättre förberedda. Jag har dock inte den informationen för handen och kan därför inte ge ett svar.

16:03, 26 November 2015

Mattis: Fungerar dublin förordningen i detta läge?

Joakim Jansson :
Dublinförordningen reglerar vilket land som ska vara ansvarig för att pröva en asylansökan som lämnats in i EU samt även Norge och Schweiz med flera. Sverige ställer begäran till andra länder om att de ska vara ansvariga för asylansökan och vi fattar också beslut om överföringar enligt Dublinförordningen till alla länder förutom Grekland. Alla länder har förbundit sig till Dublinförordningen men som läget är just nu har vissa länder tillfälligt undlåtit att ta upp en asylansökan, och då tas inte heller den sökandes fingeravtryck.

16:09, 26 November 2015

Staffan Mälstam, P4 Gävleborg: Nu är chatten avslutad. Tack för era frågor. /Staffan, moderator

16:09, 26 November 2015


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".