Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Just nu
Larm om en mindre villabrand i Växbo utanför Bollnäs. Kamin ska vara orsaken till att golv började brinna.

Allmännyttan inte till nytta för alla

Publicerat lördag 28 november 2015 kl 09.00
"Det byggs för dyrt"
(1:37 min)
Exempelhus. Foto: Gavlegårdarna
1 av 3
Kommunerna ställer få krav på billiga bostäder. Nya hus, som det här, blir ofta dyra att bo i. Foto: Gavlegårdarna
Allmännyttan bygger för dyrt tycker Lasse Wennman. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
2 av 3
Allmännyttan bygger för dyrt tycker Lasse Wennman. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Lena Lundgren är Gavlegårdarnas styrelseordförande. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
3 av 3
Lena Lundgren är Gavlegårdarnas styrelseordförande. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

De allmännyttiga bostadsbolagen skulle kunna ta större socialt ansvar. Det slår länsstyrelserna fast i en ny granskning av ägardirektiven som styr bolagen. 

Stadsmissionen i Stockholm har undersökt samma sak och slutsatsen är likartad: direktiven gynnar inte de svagaste på bostadsmarknaden.

Det viktigaste bostadssociala ansvaret är förstås att det finns bostäder till alla, även till fattiga och hemlösa människor. Lasse Wennman som jobbar med bistånd till hemlösa i Gävle vet att verkligheten är en annan:

– Där har vi kanske en brist. När en person har visat sig beredd att ta klara och ta ansvar för ett boende, då ska det också finnas en lägenhet, säger han.

Visst byggs det, men det byggs för dyrt, säger Lasse Wennman:

– I hela landet byggs det för dyrt. Det blir många exklusiva lägenheter och bostadsområden, det har vi sett också här i Gävle. Det går att bygga billigare, säger han.

Otydliga direktiv 

Länsstyrelsens landsomfattande granskning visar att kommunerna i sina ägardirektiv ställer tydliga ekonomiska krav på sina bostadsbolag, men är mindre tydliga när det gäller de bostadssociala kraven, alltså kräver att det byggs billiga bostäder för de svaga på bostadsmarknaden.

Gävle får underkänt

Stadsmissionen i Stockholm som också undersökt ägardirektiven i Sveriges största kommuner har kommit till samma slutsats som Länsstyrelserna. Exempelvis har Gävle kommun inte krävt att allmännyttiga Gavlegårdarna bygger billigt konstaterar Marika Hjelm Sigwald, kommunikationschef vid Stockholms stadsmission.

– Vi har inte sett att man i ägardirektivet skriver något om att Gavlegårdarna SKA bygga billigt och ordna bostäder med låg hyra. Därför ger vi också Gävle betyget underkänt i vår granskning, säger hon.

Marknaden styr

Det underbetyget är emellertid orättvist säger Lena Lundgren, socialdemokratisk ordförande i Gavlegårdarnas styrelse. "Bolaget SKA arbeta med bostadssociala frågor för svaga grupper på bostadsmarknaden", står det i ägardirektivet. Tydligare styrning än så tillåter inte lagen, säger hon.

– Den nya allbolagen tvingar oss att sätta marknadsmässiga hyror. Det finns inte något regelverk som tillåter kommuner att som ägare gå in och subventionera vare sig bostadsbyggandet eller hyressättningen, konstaterar Lena Lundgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".