Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mamma: Skolan kan inte hantera barn med diagnoser

Publicerat tisdag 8 december 2015 kl 06.37
"Känns olustigt att inte få stöd i skolan"
(1:32 min)
Elever i skolsal. Foto: Pontus Lundahl/TT.
Foto: Pontus Lundahl/TT.

En mamma i Bollnäs har anmält kommunen till Skolinspektionen. Hennes tio-årige son har knappt varit i skolan på hela höstterminen utan får hemundervisning tre kvart om dagen.

För ett år sen dömdes en elevassistent av Hudiksvalls tingsrätt för att ha ofredat hennes son genom att trycka ned honom i en snödriva. Pojken var då 8 år och stängdes senare av från skolan, elevassistenten däremot har jobbet kvar.

– Jag tycker det är fruktansvärt att man inte skyddar och stöttar ett barn till varje pris. Även om han skulle ha gjort ett allvarligt fel tycker jag att man ska hjälpa barnen i första hand. Nu hade han sagt fula ord bara och då förtjänar han inte en sån behandling tycker jag.

Det var ett jobbigt skolår förra året säger mamman. Det hela började i mars då sonen som var åtta år ropade fula ord till en elevassistent. Mannen, som är i 55-års åldern, sprang ikapp pojken, tog tag i honom och lade ned honom på rygg i en snödriva och höll honom nedtryckt en stund. Vad som hänt fick mamman inte klart för sig förrän flera dagar efteråt.

– Jag tror det tog tre fyra dar innan jag hade bilden klar för mig. Första tanken kom när jag var på möte med rektorn och elevassistenten när de säger att min son inte blivit kränkt. Utan tycker att kränkningen är de fula ord som min son sagt till assistenten. Sen när jag fått all information gjorde jag en polisanmälan. Jag tycker inte det är riktigt att barn får bli behandlade så. Att man inte stöttar barn utan vuxna.

Mamman polisanmälde elevassistenten och i oktober förra året dömdes han av Hudiksvalls tingsrätt för ofredande till dagsböter och att betala ett skadestånd till pojken på 5000 kronor. Hudiksvalls tingsrätt menade i sin dom att en person med elevansvar måste kunna behärska sig och inte gå till handgripligheter mot ett barn i den åldern. Men svårigheterna för pojken tog inte slut. I stort sett hela förra året har han varit utstött och utanför gemenskapen och skolan har bara pekat på fel som pojken gjort utan att försöka stötta och hjälpa.

– För min sons del har det bara blivit sämre och sämre. Utan stöd och komma tillbaka till skolan har det varit oroligt för honom.

Strax före jul förra året blev mamman kallad till ett möte med skolan och fick då veta av rektorn att sonen inte längre var välkommen och att hon anmälts till socialtjänsten. Skolan ansåg att pojken var dåligt uppfostrad.

– Vi har då varit på utredning på BUP och det har visat sig att han har både ADHD och Tourettes. Och i Tourettes ingår tics, att man i pressade situationer kan säga fula ord.

Mamman har gjort en anmälan till Skolinspektionen, men utredningen är inte avslutad. Barn och elevombudet däremot har beslutat att Bollnäs kommun ska betala ut 10.000 till pojken för kränkningen som han utsattes för av elevassistenten.

– Man har ju rätt till hjälp och stöd oavsett vad man än har för svårigheter. Jag kan hjälpa och stötta min son hemma men jag kan inte göra det i skolan där måste skolan göra det. 

Under vårterminen kunde pojken gå i skolan med stödperson men den här terminen har det inte fungerat alls. För tillfället går inte pojken i skolan utan har hemundervisning tre kvart varje dag på fritidsgården. De mediciner han fått håller på att ställas in och han mår inte bra av dem och har fått svårt med tider och dygnsrytm.

– Men det är de här tre kvarten som gäller och det är en viss tid som gäller också. Det är den undervisning han får.

Hur tycker du att skolan hanterar barn med diagnoser?

– Det jag sett är det ju alldeles fruktansvärt, alldeles fruktansvärt. Det är ju ändå barn.


I ett beslut fattat den 14 september 2015 fann Skolinspektionen att Bollnäs kommun, i egenskap av huvudman hade brutit mot förbudet i 6 kap. 9 § skollagen om att personal inte får utsätta elever för kränkande behandling.
Barn- och elevombudet har beslutat att Bollnäs kommun ska betala ut ett skadestånd till pojken på 10.000. Vid bedömningen av beloppets storlek har Barn- och elevombudet särskilt beaktat handlingens förnedrande inslag, att det inneburit ett missbruk av ett beroende- och förtroendeförhållande samt att det skett inför andra elever och vuxna. Barn- och elevombudet har slutligen beaktat att skadeståndet, förutom att kompensera eleven för kränkning, syftar till att verka preventivt från överträdelser av lagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".