Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Naturvårdsverket:

Vargen gör ingen samhällsskada

Publicerat onsdag 2 december 2015 kl 05.50
"Kalven delades i två delar"
(1:41 min)
Vargstammen är inte samhällsskadlig hävdar Naturvårdsverket. Foto: TT/Bildbyrån
1 av 2
Vargstammen är inte samhällsskadlig hävdar Naturvårdsverket. Foto: TT/Bildbyrån
Lantbrukaren Lotta Zetterlund har förlorat nötkreatur till vargen. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
2 av 2
Lantbrukaren Lotta Zetterlund har förlorat nötkreatur till vargen. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Lantbrukare och jägare regerar starkt på Naturvårdsverkets konstaterande att vargen inte orsakar nämnvärda socioekonomiska skador. Särskilt de som fått sina husdjursbesättningar angripna är kritiska till Naturvårdsverkets slutsatser i en ny rapport till regeringen.

Nu är det fastlagt - vargen gör ingen nämnvärd samhällsekonomisk skada, vare sig det gäller tamdjur, renskötsel eller jakt.

Det uppger Naturvårdsverket som på Regeringens uppdrag undersökt förutsättningarna för att bevara vargen i Sverige.

Samhället tar alltså ingen skada av vargen, men det är klen tröst för de som drabbas av varg säger Lotta Zetterlund, lantbrukare i Storvik:

– Det är ingen tröst! Det gör mig bara besviken att man inte förstår att vargen drabbar enskilda människor oerhört hårt, säger hon.

Hysteriska kor

Det faktum att vargen ur samhällsekonomiskt perspektiv bör betraktas som tämligen harmlös, imponerar inte på Lotta Zetterlund som själv har erfarenhet av vad ett vargangrepp betyder:

– Ja, det var en stor kalv som släpades 50 meter, delades i två delar och till hälften blev uppäten. Samtidigt blev tre kor förstörda, hysteriska och oanvändbara för framtiden. Problemet är att det inte går att konstatera att det var varg som angrep och därför finns händelsen inte med i statistiken, berättar hon.

Få vargangrepp

Naturvårdsverkets undersökning ger emellertid en annan, mycket ljusare bild. Bara drygt 20 tamdjur har skadats eller dödats av varg i Gävleborg mellan 2012 och 2014 och nästan inga alls under den periodens två senaste år.

Tamdjurshållningen och jakten har frodats och antalet fårbesättningar i Sverige har till och med blivit fler, samtidigt som vargstammen har ökat.

Vargen väcker känslor, men stor skada gör den alltså inte konstaterar Maria Hörnell Willebrand, chef för enheten för Viltanalys vid Naturvårdsverket.

– För den enskilda kan vargen göra stor skada, men upplyft på samhällsnivå har den en ganska liten påverkan, säger hon.

"Ser inte verkligheten"

Samtidigt har Naturvårdsverkets rapport fått många berörda i Gävleborg att "gå i taket". Inte minst Jägareförbundet som i en kommentar antyder att Naturvårdsverket förlorat kontakten med verkligheten.

Maria Hörnell Willebrand säger emellertid att hon har förståelse för de reaktionerna:

– Jag kan förstå att man känner så, för bara känslan av att det skulle kunna ske en vargattack - även om det inte sker oftare än till exempel en bilolycka - gör ju att upplevelsen inte blir lika värdefull som tidigare, säger Maria Hörnell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".