Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt vanligare att kremera utan ceremoni

Publicerat lördag 5 december 2015 kl 08.14
"När vi sitter med begravningsuppdrag åker almanackorna upp"
(1:30 min)
Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio
1 av 3
Det kan vara enklare att ha en begravningsceremoni efter kremeringen där man har en urna istället för en kista. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio
Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio
2 av 3
Daniel Elfving jobbar på Fonus begravningsbyrå i Gävle. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio
Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio
3 av 3
Jonas Flodin på Gävle Begravningsbyrå. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio

Allt fler kremeras utan att det hålls någon begravningsceremoni innan. Men det betyder inte att man helt väljer bort att ha en ceremoni. 

Samtidigt blir det också allt fler som väljer att ha en begravningsakt efteråt, till exempel i samband med urnsättningen, konstaterar Jonas Flodin på Gävle Begravningsbyrå:

– När vi sitter med begravningsuppdrag så åker almanackorna upp. Det kan vara semesterresor och det kan vara jobb och det kan vara avhandlingar som ska in och sådär. Och att få allt det där att stämma ihop kan ibland vara jobbigt för familjerna, säger Jonas Flodin.

2012 ändrades lagen så att man numera måste jordfästa eller kremera den avlidne inom en månad efter dödsfallet.

Bor då anhöriga långt bort eller den avlidne ska transporteras inom landet, eller från ett annat land, så kan det vara enklare att ha en begravningsceremoni efter själva kremeringen där man har en urna istället för en kista vid akten.

Begravningsbyråerna ser att fler och fler får upp ögonen för det här alternativet, och det är inte bara av tidsskäl.

– I och med att man har en akt med en urna så är det ju naturligtvis andra begravningsgäster där också och ser att det här var bra, det här är någonting som jag också vill göra. Och det har vi också sett och hört, säger Jonas Flodin på Gävle Begravningsbyrå.

I Gävle med omgivande församlingar har antalet kremeringar utan föregående begravningsceremoni mer än fördubblats till 13 procent hittills i år från 2012. I var tredje av dem har man istället valt att ha en akt efter själva kremeringen.

Daniel Elfving, kontorschef på Fonus i Gävle, tror att ökningen också kan bero på hur vi ser på döden idag:

– Det är ju vanligare idag tycker jag att man distanserar sig väldigt mycket till döden i vårt samhälle, speciellt i Sverige. Det kan ju bli lite mer distans att inte ha kistan där utan då har man en urna i ceremonin. Då blir det lite mer abstrakt kanske och man skjuter ifrån sig det här med döden, säger Daniel Elfving på Fonus i Gävle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".