Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

De rödgröna i Gävle har skickat in sina avsägelser

Uppdaterat torsdag 3 december 2015 kl 17.02
Publicerat onsdag 2 december 2015 kl 17.08
"Känns tråkigt"
(1:54 min)
Efter att den rödgröna budgeten föll i kommunfullmäktige meddelade den politiska ledningen i Gävle kommun att alla tunga uppdrag i kommunen – kommunalråd, ordförande- och vice ordförandeposter i nämnder och styrelser – kommer att avgå. Nu börjar uppsägningarna att komma in till kommunens diareiavdelning.
Efter att den rödgröna budgeten föll i kommunfullmäktige meddelade den politiska ledningen i Gävle kommun att alla tunga uppdrag i kommunen – kommunalråd, ordförande- och vice ordförandeposter i nämnder och styrelser – kommer att avgå. Nu börjar uppsägningarna att komma in till kommunens diareiavdelning.

I dag skickade de rödgröna politiska partierna i Gävle formellt in sina uppsägningar från alla tunga poster.

I artikeln hittar du en länk med de politiker som har begärt att få avsäga sina uppdrag.

– Det känns så klart tråkigt, men det är en naturlig följd av beslutet som togs i kommunfullmäktige deb 23 november då vår budget föll, säger Gin Akgul Hajo, vänsterpartistiskt kommunalråd i Gävle kommun.

Den 23 november fick alliansen, med hjälp av Sverigedemokraterna, igenom sin budget i Gävle kommunfullmäktige. Detta innebar att de rödgrönas förslag föll och att alliansen nu kan ta över makten efter årsskiftet – efter nära 100 år av rött styre i Gävle.

Posterna som ska bytas ut handlar om förtroendeuppdrag i nämnder, styrelser och kommunala bolag.

– Nu finns samtliga avsägelser från socialdemokraterna (S), vänsterpartiet (V) och miljöpartiet (MP) inskickade för diarieföring på Gävle kommun, skrev Maria Kärnström, socialdemokraternas politiska sekreterare, i ett pressmeddelande på torsdagseftermiddagen.

Gin Akgul Hajo menar att Vänsterpartiet behöver göra en ännu bättre valrörelse 2018.

– Vi behöver jobba ännu hårdare och profilera vänsterpartiet ännu bättre tillsammans med våra samarbetspartier Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Vi får kämpa så att vi kan ta tillbaka det, säger Gin Akgul Hajo.

De formella uppsägningarna innebär nu att det är fritt fram för alliansen i Gävle att bilda en ny politisk ledning. Förslag till en sådan kommer att läggas fram till nästa kommunfullmäktige den 14 december.

Helene Åkerlind, kommunalråd i opposition för Liberalerna, tror att alliansen kommer att ha lättare att förhandla jämfört med de rödgröna.

– Vi har jobbat mycket i opposition och vet hur man är lyhörd och transparent. Jag tror att vi kommer att jobba mycket mer med samverkan och samarbete för vi vet att vi inte har egen majoritet. Jag tror att vi har lättare för det eftersom vi aldrig har suttit i den här situationen. Vi har vana att alltid bli nedröstade under 96 år, så vi har inte alls samma prestige, säger Helene Åkerlind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".