Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Krönika: Niklas Folkegård

Born i Hofors vill tillhöra USA

Publicerat onsdag 9 december 2015 kl 06.00
Kampanjmusiken är redan klar: Born in the USA
(3:30 min)
Niklas Folkegård är P4 Gävleborgs krönikör. Martin Svensson / Sveriges Radio
Niklas Folkegård är P4 Gävleborgs krönikör. Martin Svensson / Sveriges Radio

Det lilla samhället Born i Hofors kommun funderar på att lämna Region Gävleborg om det blir en storregion med Uppsala. Befolkningen vänder nu blicken mot USA.

Niklas Folkegård är P4 Gävleborgs krönikör och länskorrespondent. Vi får ta del av det som händer i Gävleborg ur hans unika perspektiv.

Born är en liten by i länets västra utkant. Om man står i Born och snubblar åt fel håll så hamnar man i Dalarna. Hemska tanke. Idag är Born fyllt av banankartonger. Born gör sig beredd på att flytta västerut, på grund av oroligheterna kring de nya storregionerna.

Det var i förra veckan som lokalmedia rapporterade om en delegation Socialdemokrater från Gävle och Sandviken som tydligen ville splittra länet. De ville att Gävle och Sandviken skulle bli en del av Uppsalas storregion och om de andra kommunerna i länet inte ville samma sak så kunde de sticka och brinna.

Strax därefter gjorde de lokala Moderaterna ett utspel där de sa att de höll med den Socialdemokratiska delegationen. Hälsingekommunerna blev sura och hotade med att strypa tillgången på Hälsingeostkaka.

Då ändrade sig den Socialdemokratiska delegationen och ville inte alls splittra länet. Moderaterna kunde ju inte gärna hålla med den Socialdemokratiska delegationen igen. Då skulle det ju verka som att man inte hade en egen vilja. Så nu har man tänkt ut en egen profil.

Moderaterna i Gävle och Sandviken vill topprusta kommunerna, öka marknadsvärdet och sälja med förtjänst till den region som betalar mest. Det borde räcka att städa lite, måla allt i ljusa färger och ställa ut citronskålar över kommunerna så ska nog priset skjuta i höjden.

Born ligger ju i Hofors Kommun och Hofors Kommun vill helst tillhöra Dalarna. Om Hofors får tillhöra Dalarnas storregion så slipper man ju dela region med en massa snorkiga Gävle- och Sandvikenbor. Och om Gävle och Sandviken dessutom hör till Uppsalas storregion så slipper man även dela region med en massa snorkiga Uppsalabor.

Men här i Born har man tagit det hela ett steg längre. I Born skulle man vilja slippa dela region med en massa snorkiga Hoforsbor. Därför tittar man ännu längre västerut. Mot USA. Igår bildade Born en egen delegation som kommer att verka för att Born blir en förort till New York.

Då får man ju tillhöra en storstadsregion. Och inte nog med det: man får tillhöra den största storstadsregionen. Ju mer man tänkter på det desto bättre verkar idén. De flesta i Born konsumerar huvudsakligen amerikansk skräpmat och amerikansk populärkultur, så man har goda chanser att smälta in i New York.

Om Born blir en förort till New York så får man tillgång till jättestora sjukhus och jättebra utbildning och ett väldigt välplanerat gatsystem. Visserligen blir det en bit att åka för att ta del av godsakerna, men det är det värt. New York-borna i sin tur får ju tillgång till större grönytor och det kan de behöva.

Hela projektet beskrivs som en win-win-situation för alla parter. Och kampanjmusiken är redan klar: Born in the USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".