Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Just nu
Riksväg 83 avstängd i båda riktningarna söder om Kilafors på grund av att en lastbil har vält

"Vi blir anklagade för att tjura"

Publicerat tisdag 8 december 2015 kl 16.22
Åsa Wiklund-Lång (S): Det känns väldigt oförtjänt
(0:44 min)
Kan de rödgröna och alliansen i Gävle hitta ett samarbete för att få majoritet till en budget till nästa år?
Kan de rödgröna och alliansen i Gävle hitta ett samarbete för att få majoritet till en budget till nästa år?

Kommunstyrelsen i Gävle höll i dag möte, det sista för den här gången med de rödgröna partierna i ledningen. I morgon presenteras alliansens namn till ny kommunledning – och frågan är nu hur samarbetet mellan blocken kommer att se ut nästa år.

I dag var en historisk dag i Gävle kommun. Det var nämligen sista gången, åtminstone för den här gången, som kommunstyrelsen hade möte med de rödgröna politiska partierna i ledningen. I morgon har alliansen kallat till presskonferens för att meddela namnen till den nya kommunledningen.

Frågan är nu hur samarbetet mellan blocken kommer att se ut under 2016.

Åsa Wiklund-Lång, socialdemokratiskt kommunalråd, tycker att det har varit svårt att samarbeta med alliansen.

– Jag tycker inte att förutsättningarna har funnits för ett samarbete. Vi har haft olika syn på vad det är att samarbeta, och i vilka forum vi samarbetar. Där har vi velat samarbeta i formella forum, medan alliansen har haft en annan bild av hur saker och ting går till.

Borde inte ni kunna komma överens på ett bättre sätt?

– Jo. Det är klart att vi kan komma överens i väldigt många frågor. Sen finns det vissa frågor vi inte kan och vill komma överens i, och de är väl ganska tydliga för väljarna tror jag, säger Åsa Wiklund-Lång.

Hon fortsätter:

– Vi blir anklagade för att inte vilja samarbeta, att tjura och att vilja ha makten för oss själva. Jag tycker att det är en väldigt felaktig bild. Med de ansträngningar vi har gjort tycker jag att det känns väldigt oförtjänt, säger hon Åsa Wiklund-Lång.

Inger Källgren Sawela, moderat kommunalråd i opposition, har dock en annan bild av varför samarbetet inte har funkat.

– Jag har en ganska enkel analys, och det är att de rödgröna partierna som nu har styrt Gävle i minoritet i ett år inte har förstått att man inte har haft majoritet. Man har liksom genat i en del beslut och inte informerat tillräckligt mycket. Och då går man på stopp ibland, som den här gången.

Kommer ni att jobba hårdare för att få till samarbeten nu?

– Ja, jag ska göra så gott jag kan. Jag hoppas att Gävle kommer att växa och utvecklas för framtiden, och att vi ska klara konkurrensen, säger Inger Källgren Sawela.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".