Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gärna en ny väg 56 – men inte här!

Publicerat tisdag 8 december 2015 kl 16.29
"Vi kan tvingas flytta!"
(1:41 min)
En ny trefilig väg skulle förändra Stackbo. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
1 av 4
En ny trefilig väg skulle förändra Stackbo. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Lantbrukare Göran Bergen har åsikter om vägdragningen. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
2 av 4
Lantbrukare Göran Bergen har åsikter om vägdragningen. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Maria Wester är rädd att behöva flytta. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
3 av 4
Maria Wester är rädd att behöva flytta. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Ragnhild Brändeskär leder vägprojektet. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
4 av 4
Ragnhild Brändeskär leder vägprojektet. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Trafikverket ska efter år av förberedelser nu bestämma var en ny och säkrare väg mellan Valbo och Hedesunda ska dras. Sju alternativa vägsträckningar har föreslagits och särskilt i byarna söder om Valbo är många oroliga för att behöva gå från hus och hem.

Det är den farliga och tungt trafikerade väg 56 mellan Valbo och Hedesunda som för 700 miljoner kronor ska byggas om till mötesfri trefilig väg.

De sju olika vägsträckningarna har nu i praktiken kokats ner till tre förslag som särskilt berör byarna söder om Valbo köpcentrum. I lilla Stackbo är Maria Wester orolig för att inte kunna bo kvar med barn, man, hundar och höns.

– Jag önskar att de kunde bygga utan att behöva förstöra för de som redan bor på sina ställen. Det ena vägdragningsalternativet går extremt nära vårt hus. Om det blir verklighet kan vi nog inte bo kvar, säger hon.

Grannen och lantbrukaren Göran Bergen som i 40 år följt resonemangen kring väg 56 är ännu tydligare.

– Det är rent förjäkligt, helt enkelt. De vill dra vägen genom samhället. Det är bedrövligt! fastslår han.

Monica Wikström som även hon engagerat sig i samrådet om vägdragningen är av samma anledning tveksam till Trafikverkets planer:

– Om de drar vägen genom byarna är vi alls med på det! Däremot finns det nu vägalternativ som kan fungera: Det över Hästbo och särskilt det som sträcker sig öster om Valsjön ner i Sofiedal. Om det skulle bli verklighet, drabbar det inte alls mitt boende, säger hon.

Mycket tyder också på att Monica Wikström förhoppningar kan komma att besannas. Det säger Trafikverkets projektledare Ragnhild Brändeskär som verkligen försökt lyssna och nu föreslår en vägdragning som så långt som möjligt lämnar bebyggelsen i byarna Stackbo, Överhärde och Tavlan i fred.

– Det är den vägdragning som gör mest nytta och som gör minst ont!

Och vilket alternativ skulle det vara?

– Ja nu har vi tre vägdragningsförslag kvar. Det är Hästbo, Öster Valsjön och Sofiedal som fått en dragning. Jag tror att det är Sofiedal och Hästbo som gör allra minst ont, säger hon.

En helt ny väg från Hedesunda över Hästbo till Gävle södra skulle inte skada hus och hem, men då måste i stället ett natura-2000 område passeras och Spängersleden i Gävle byggas ut för dryga pengar. Kvar finns då Sofiedalsalternativet, alltså låta 56:an vika av öster om lilla Stackbo och ansluta till E16 vid Sofiedalsskolan i Valbo.

Kompromissen är helt okej, tycker till och med den nyss så motsträvige Göran Bergen:

– Det skulle betyda att jag fick släppa till skogsmark. Det gör jag med glädje, bara jag slipper offra åkermark, säger han.

Det betyder kanske att du ändå tycker att det behövs en ny väg 56?

– Visst, det behövs! Det är fruktansvärt mycket långtradartrafik på vägen, ibland undrar jag var allt gods egentligen ska ta vägen, säger Göran Bergen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".