Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Allékrig" rasar i Sandviken

Publicerat torsdag 10 december 2015 kl 05.30
"Det känns som en typ av "allékrig"
(1:42 min)
18 lindar fälldes i Jansasparken, två blev kvar. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio
1 av 3
18 lindar fälldes i Jansasparken, två blev kvar. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio
Sandvikens stadsarkitekt Helen Tallius-Myhrman borde ha tänkt på dispenskravet. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio
2 av 3
Sandvikens stadsarkitekt Helen Tallius-Myhrman borde ha tänkt på dispenskravet. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio
Entreprenören Anders Ellström informerade Länsstyrelsen. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio
3 av 3
Entreprenören Anders Ellström informerade Länsstyrelsen. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio

Ännu en gång har Länsstyrelsen tvingats polisanmäla att alléträd i Sandviken fällts utan tillstånd. I september var det stadsarkitekten som uppdagade att en företagare fällt 16 lindar efter Gävlevägen utan dispens. Nu har företagaren i sin tur pekat på att kommunen lika olagligt tagit ner 18 lindar i Jansasparken i centrala Sandviken.

Det är kort sagt ombytta roller konstaterar Sandvikens Stadsarkitekt, Helen Tallius-Myhrman. Och det är olyckligt för kommunen att polisanmälningar om olagliga avverkningar utväxlas på det sätt som nu har skett:

– Ja, det känns som en typ av "allékrig", säger Helen Tallius-Myhrman.

Enligt Länsstyrelsen är det 18 lindar som utan tillstånd har kapats i samband med den just nu pågående förnyelsen av Jansasparken i centrala Sandviken. Träden var försvagade hävdar Helen Tallius-Myhrman, men hon tillstår att uppgifterna i polisanmälan i övrigt stämmer:

– Jag har inte rollen som utförare, men ja, det kan ha varit nio träd på vardera sidan av parken, säger hon.

Vem var det som tipsade tillsynsmyndigheten om det här misstänkta miljöbrottet?

– Jag tror att det var en person som tidigare själv tagit ned träd, säger Helen Tallius-Myhrman.

Länsstyrelsen konstaterar i sin polisanmälan att alléer enligt Miljöbalken åtnjuter biotopskydd och att det krävs dispens för att få avverka. Helen Tallius-Myhrman säger att det allvarligt att kommunen inte sett till att skaffa en sådan i det nu aktuella fallet:

– Det är absolut allvarligt! Jag kan säga att vi absolut borde ha frågat hur vi skulle göra med träden i parken, säger hon.

Allékriget i Sandviken handlar alltså om att alléträd kräver dispens av Länsstyrelsen för att få fällas. Det hade inte entreprenören Anders Ellström när han i somras lät kapa lindar längs Gävlevägen i Sandviken. Händelsen polisanmäldes och nu visar det sig alltså att också kommunen fällt allélindar i Jansasparken utan tillstånd och måste polisanmälas.

Anders Ellström säger att det var just han som "tipsade" Länsstyrelsen om den saken:

– Jag har frågat Länsstyrelsen om Sandvikens kommun eller dess bolag ansökt om någon dispens de senaste 25 åren. De hade inte inkommit någon sådan begäran och det kan man ju kalla för ett "tips" om man så vill. När det väl blir uppdagat så drar ju Länsstyrelsen igång en utredning om saken, säger han.

Hur ska då den här omvända situationen tolkas. Är det en hämnd för att du själv blev anmäld?

– Nej, det är det absolut inte! Det finns inget att vinna på det! Men jag anser att om entreprenörer och småföretagare ska anmälas för den typen av förseelser, så ska också kommunen själv se till att följa reglerna, säger Anders Ellström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".