Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

DO: Ny diskrimineringslag har gett effekt

Publicerat måndag 14 december 2015 kl 10.40
"En viktig framgångsfaktor"
(1:26 min)
Synskadad går med vit käpp. Foto: Alexander Jungå/Sveriges Radio
En person med en funktionsnedsättning inte får missgynnas genom att en verksamhet som det heter inte "vidtar skäliga tillgänglighetsåtgärder." Foto: Alexander Jungå/Sveriges Radio

Lagen om diskriminering genom bristande tillgänglighet har gett effekt. Det enligt diskrimineringsombudsmannen, DO, som bland annat utreder ett fall som gäller en skola i Sandvikens kommun. 

Totalt har över 280 anmälningar kommit in sedan lagen trädde i kraft för snart ett år sedan.

– Det kan var dels tillgången till varor och tjänster. Det kan var stöd och anpassning inom utbildningsväsendet och det kan handla om tillgängligheten i trafiken, tåg och bussar, säger Carolina Stiwenius, jurist och utredare på DO.

Ett av de fall som DO utreder handlar om en flicka på en skola i Sandvikens kommun. Flickans föräldrar har anmält att hon inte får tillräckligt med stöd i skolan för att kompensera för hennes funktionsnedsättning och att hon därför hamnat långt efter. DO utreder nu om skolan gjort sig skyldig till diskriminering genom att inte göra tillräckligt för flickan.

Lagen om diskriminering genom bristande tillgänglighet trädde i kraft vid årsskiftet. Det handlar om att en person med en funktionsnedsättning inte får missgynnas genom att en verksamhet som det heter inte "vidtar skäliga tillgänglighetsåtgärder". Lagen har redan haft viss effekt även om inget fall tagits till domstol än, 

– Aktörer som vi har granskat eller bedrivit tillsyn över har i flera fall själva valt att vidta åtgärder till exempel se över sina rutiner för tillgänglighet. Och det är också väldigt viktigt, för DO:s uppdrag är att förmå olika aktörer att frivilligt följa lagen. Så det är en viktig framgångsfaktor att det faktisk har den effekten, säger Carolina Stiwenius. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".