Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mångmiljardsatsning på logistikpark i Tolvfors

Publicerat tisdag 15 december 2015 kl 05.42
"Vi får ett väldigt spännande logistikhub"
(1:42 min)
 Anders Franck och Lennart Schüllerquist på Mellansveriges Logistiknav hoppas nu att detaljplaner tas fram och att företagen visar intresse för att satsa i Tolvfors. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
Anders Franck och Lennart Schüllerquist på Mellansveriges Logistiknav hoppas nu att detaljplaner tas fram och att företagen visar intresse för att satsa i Tolvfors. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio

Det smids planer för ett nytt logistikcentrum i Gävle. Platsen är vid Tolvfors intill E4 och målet är den ska bli miljövänligast i Norden.

Lennart Schüllerquist arbetar på Mellansveriges Logistiknav som marknadsför logistiksatsningar i Gävle-Dalaregionen.

– Vi får ett område i Tolvfors där Bergslagsbanan, Norra Stambanan och Ostkustbanan möts, E4 med hamnled ned till Ostkustens största hamn och E 16 till Oslo, så vi får en väldigt spännande område för logistik.

Om knappt tio år ska järnvägen dras om i centrala Gävle så spåren passerar sjukhuset och vidare västerut mot Tolvfors, istället för att passera Strömslund och Hilleområdet som nu.

– Trafikverket säger 2025, så det är inte så långt dit, säger Lennart Schüllerquist.

Samtidigt fortsätter Gävle att växa. Nästa år väntas befolkningen överstiga 100 000 invånare och nya bostäder kommer behövas. Skulle Gävle mångmiljardsatsa på en ny logistikpark i Tolvfors skulle det kunna öppna för bostadsbyggen på Näringen.

Att ha logistikcentrum för tunga transporter inne i städer är också något som många kommuner söker lösningar för att ändra.
Med Tolvfors vill Gävle kommun gå ett steg längre. Lennart Schüllerquist, Mellansveriges Logistiknav igen.

– Det finns långtgående planer på att göra det här till den grönaste logistikparken i Norden.

Just nu finns bara skog i det planerade området Tolvfors, som ligger strax norr om Hagaström väster om E4.

– Vad som krävs är att få någon att intressera sig för området och flytta in verksamhet så det kan börja detaljplaneras. 

Blir det verklighet?

– Ja, det tror jag. Det finns nog inget val med den tillväxt som finns i Gävle nu, avslutar Lennart Schüllerquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".