Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Musik ska bygga broar för demenssjuka i Gävle

Publicerat torsdag 17 december 2015 kl 06.34
"Man behöver inte vara operasångare för att sjunga med en sjuk person"
(1:41 min)
Dementa i Gävle ska få individuell hjälp via musik. Foto: Foto: Matt Rourke, Karin Grip/SvD/TT.
1 av 2
Dementa i Gävle ska få individuellt stöd via musik. Foto: Foto: Matt Rourke, Karin Grip/SvD/TT.
Margareta Wuopio, styrelsemedlem i SPF Seniorerna Ankaret. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio.
2 av 2
Margareta Wuopio, styrelsemedlem i SPF Seniorerna Ankaret. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio.

Med hjälp av musik ska man nu jobba så att demenssjuka mår bättre i sina möten med vårdpersonal, anhöriga och volontärer i Gävle. 

Under torsdagen informeras det om ett nytt projekt för omsorgsnämnden i Gävle där demenssjuka ska få hjälp att må bättre med hjälp av musik.

– Vi ska presentera ett projekt som heter "Musik som brobyggare". Det handlar om mötet mellan personer med demensperson, och anhöriga, volontärer och personal, säger Margareta Wuopio, styrelsemedlem i SPF Seniorerna Ankaret.

Under tre års tid, med start i januari, ska anhöriga, volontärer och personal i Gävle utbildas i hur de kan använda sig av musik i mötet med den demenssjuka.

Projektet är ett initiativ av SPF Seniorerna Ankaret i Gävle och genomförs tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan och Gävle Demensförening i samarbetet med Gävle kommun. Det finansieras med nästan tre miljoner kronor från Allmänna Arvsfonden. En person kommer vara anställd genom Studieförbundet Vuxenskolan.

I Gävle finns det uppskattningsvis 1500 personer med demenssjukdom. Och forskning visar att musik kan vara till stor hjälp för den som drabbats av demens.

– Ja, all forskning visar att det är otroligt vad en demenssjuk människa kan må bra av musik i alla dess former, säger Margareta Wuopio. 

Det unika med det här projektet är att man jobbar med patienterna en och en, och inte i grupp. Det för att se på vilket sätt musiken i möten med andra människor kan hjälpa den enskilde att må bättre.

– Man kan till exempel ha musik förinspelad på band, när man vet vad personen tycker om. Man kan sjunga lite, man behöver inte vara skolad operasångare för att sjunga med en sjuk person. Man kan även nynna lite och få dem med sig. Man bygger en bro med musikens hjälp, säger Margareta Wuopio, styrelsemedlem i SPF Seniorerna Ankaret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".