Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Naturvårdsverket: Klartecken för vargjakt i Ockelbo

Publicerat fredag 18 december 2015 kl 10.16
Varg. Foto: Gary Kramer/ AP/ TT
Foto: Gary Kramer/ AP/ TT

Naturvårdsverket har kommit fram till att det inte finns några hinder för licensjakt på varg i Gävleborg i vinter. Länsstyrelsens beslut om jakt var väl grundat och följer alla gällande regler, menar Naturvårdsverket.

Naturvårdsverket har behandlat alla de överklagade besluten om licensjakt på varg i Gävleborgs, Örebro, Värmlands, Dalarnas och Västmanlands län. Och verket har nu gjort bedömningen att samtliga beslut uppfyller kraven i jaktförordningen.

Den 2 januari 2016 kan därför licensjakten på varg starta. Det innebär att totalt 46 vargar skjutas i Sverige, högst sex i Gävleborgs län och då i reviren Åmot/Ockelbo. 

I den nu regionaliserade rovdjursförvaltningen kan beslut om licensjakt på varg fattas av länsstyrelserna i mellersta Sverige då antalet vargar överstiger förvaltningsområdets miniminivå. Besluten som fattades av Gävleborgs, Örebro, Värmlands, Dalarnas och Västmanlands län har överklagats till Naturvårdsverket som nu prövat besluten.

Vi har noga gått igenom de överklagade besluten och bedömer att de följer de regler som finns och att de uppfyller samtliga kriterier för licensjakt. Vi kan även se att länsstyrelserna har samverkat inför besluten, vilket är viktigt eftersom det ger en överblick"

Det är fem kriterier som ska vara uppfyllda för att beslut om licensjakt ska kunna fattas:

  • Jakten ska ha ett tydligt syfte utan andra lämpliga lösningar.
  • Jakten ska inte försvåra för gynnsam bevarandestatus för vargstammen.
  • Jakten ska vara lämplig med hänsyn till stammarnas storlek och sammansättning.
  • Jakten ska ske selektivt och under strängt kontrollerade förhållanden.

Länsstyrelserna visar i sina beslut att det finns ett tydligt syfte med jakten och att det saknas annan lämplig lösning. Vargstammen i Sverige har gynnsam bevarandestatus och antalet vargar som får skjutas vid årets jakt påverkar inte detta"

I Sverige finns det i dag drygt 400 vargar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".