Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Klart: Vargjakten kan överklagas till domstol

Uppdaterat fredag 18 december 2015 kl 13.36
Publicerat fredag 18 december 2015 kl 11.08
Högsta förvaltningsdomstolen: "Det strider mot EU-rätten"
(0:40 min)
En lagbok och en varg. Foto: TT
En lagbok och en varg. Foto: TT

Dagens beslut från Naturvårdsverkets om att tillåta licensjakt på 46 vargar i Mellansverige kan komma att överklagas. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade i dag att den är högsta instans för överklaganden av vargjakt.

Högsta förvaltningsdomstolen menar att jakt på varg måste kunna överklagas till domstol enligt deras tolkning av EU-rätten. 

Det här innebär att det kan bli fem instanser som prövar jaktfrågan. Från Länsstyrelsens beslut, som kan överklagas till Naturvårdsverket. Efter Högsta förvaltningsdomstolens beslut i dag stannar det inte hos Naturvårdsverket. Det som följer är att domstol ska kunna pröva myndighetens beslut. 

Den första domstol som kan pröva frågan är Förvaltningsrätten, följt av Kammarrätten och slutligen kan fallet gå till Högsta förvaltningsdomstolen.

Thomas Bull är justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen, han är en av beslutsfattarna.

– Förbudet mot att överklaga Naturvårdsverkets beslut om vargjakt som finns i jaktförordningen, det kan inte tillämpas enligt Högsta förvaltningsdomstolen för det strider mot EU-rätten.

Det här innebär att besluten kan dra ut på tiden. Och beslutet möttes naturligtvis av besvikelse från jägarna. 

– För att på ett rimligt sätt kunna förvalta en art så tenderar det här att kunna dra ut på tiden alldeles otroligt, det kommer alltså inte på ett rimligt sätt kunna tas ett beslut årligen att förvalta viltet. Det kommer köra fast i domstolsprövningar som inte kommer bli klara innan jakten ska igång, säger Johan Lundberg, ordförande från Jägareförbundet Gävleborg.

Hur går ni vidare nu?

– Vi ger inte upp i frågan. Vi kommer att fortsätta att jobba för regional förvaltning och använda viltdelegationens beslut i vilka antal revir vi ska hantera gällande vargen.

Flera miljöorganisationer har redan meddelat att de kommer att överklaga den vargjakt som börjat den 2 januari 2016. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".