Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Olovlig andrahandsuthyrning ökar

Publicerat onsdag 30 december 2015 kl 07.32
"En av orsakerna är ju bristen på bostäder"
(1:33 min)
Trappa och brevinkast. Foto: Roger Lundsten/TT
1 av 2
Gavlegårdarna säger varje månad upp kontrakt på grund av olovlig andrahandsuthyrning. Arkivbild: Roger Lundsten/TT
Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio
2 av 2
Louise Gauffin, kommunikationschef Gavlegårdarna. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio

De tre senaste åren har antalet fall tredubblats där Gävles kommunala bostadsbolag Gavlegårdarna har tvingats skicka varning om rättelse för olovlig andrahandsuthyrning av hyreslägenheter. Dessutom sägs flera kontrakt upp varje månad av samma anledning.

– Vi ser en ökning av olovlig andrahandsuthyrning. Det har ökat de tre senaste åren, nästan dubblats varje år. Och en av orsakerna är ju bristen på bostäder.

Det är bostadsbrist på många håll. Gävle är en av de kommuner där situationen försvårats extra mycket av det ökade antalet människor på flykt som valt att komma just hit. Det visar en rapport som Boverket har gjort om nyanländas bostadssituation.

Man har rätt att hyra ut sin hyreslägenhet hos Gavlegårdarna för studier eller tillfälligt jobb på annan ort, eller om man är sambo på försök.

Men nu är det långa köer för att få en bostad och det kan därför ta många år att få ett förstahandskontrakt. Det har lett till ökad otillåten andrahandsuthyrning, och trots att bostadsbolaget arbetar aktivt för att motverka olagliga hyreskontrakt så växer problemet.

Hittills i år har Gavlegårdarna skickat ut 88 varningar om rättelse, vilket kan jämföras med 49 förra året och knappt 30 för två år sedan. Och varje månad sägs flera kontrakt upp just på grund av olovlig andrahandsuthyrning.

– Eftersom det är bostadsbrist så är det ju viktigt att lägenheterna ska tillbaka in i systemet att man inte ska sitta på en lägenhet om man inte bor i Gävle. Det är ju de som bor i Gävle och som står i kö som ska ha lägenheterna.

Det har gått fort från bostadsöverskott till bostadsbrist, vilket har gjort att Gavlegårdarna inte har hunnit med att bygga nytt i samma takt, något som på sikt är den enda lösningen säger bostadsbolagets kommunikationschef Louise Gauffin.

– Vi måste bygga mer, minska bostadsbristen i Gävle och bygga i den takt som egentligen Gävle ökar. Det tar ju en tid dock med tillstånd, vi måste hitta mark få bygglov etc, säger Louise Gauffin, kommunikationschef på det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna i Gävle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".