Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ambulanspersonal rasar över nytt besparingsförslag

Uppdaterat tisdag 12 januari 2016 kl 14.10
Publicerat tisdag 12 januari 2016 kl 09.28
"Det är ett besparingsförslag som hotar patientsäkerheten"
(1:28 min)
Ambulans på utryckning. Foto: TT
1 av 3
Foto: TT
Rasmus Bjerén, ambulanssjukvårdare från Järvsö. Foto: Wenda Hajo
2 av 3
Rasmus Bjerén, ambulanssjukvårdare från Järvsö. Foto: Wenda Hajo
Jörgen Tranevik. Foto: Gusten Holm/Sveriges Radio
3 av 3
Jörgen Tranevik. Foto: Gusten Holm/Sveriges Radio

Allmänhetens säkerhet i Gävleborg hotas i och med besparingar inom ambulansen. Det menar flera anställda inom ambulanssjukvården som nu rasar över ledningen nya förslag. Ett förslag som innebär ökad jourtid för den befintliga personalen. 

– Det är ett besparingsförslag som i mitt tycke hotar patientsäkerheten och dessutom är ett sätt att skyla över att ledningen har misslyckas med att rekrytera i flera år, säger Rasmus Bjerén, specialistsjuksköterska inom ambulansvården, från Järvsö. 

Det är ett förslag som betyder att personalen i princip ska jobba gratis, menar Rasmus Bjerén. Tillsammans med kollegor har han nu startat en protestlista för att visa sitt missnöje till ledningen och stoppa förslaget. 

Och ambulanspersonalen får medhåll från facket. 

– Vi har en beredskap som är satt på undantag. Det påverkar naturligtvis de personer som är i behov av akutsjukvård och snabba räddningsinsatser, säger Henrik Johansson ordförande på fackförbundet ALARM. 

– Vi kommer att blir tröttare, vilket naturligtvis kommer att påverka patienterna. Det är helt solklart, säger Rasmus Bjerén. 

Förslaget kommer i kölvattnet av att ambulansverksamheten i Gävleborg måste spara 5,5 miljoner kronor under 2016. Och många kronor finns att spara i övertidskostnader, menar Jörgen Tranevik, som är verksamhetschef för ambulansen i Gävleborg.

Han håller inte med om att patientsäkerheten hotas. För verksamheten kommer att ha samma beredskap, samma antal ambulanser och samma personalomfattning. 

– Vi gör ingenting som skulle påverka patientsäkerheten. Däremot så är det tydligt att mitt förslag, när det gäller en återgång till jour som vi har haft i verksamheten tidigare, har mötts av en hel del kritik, säger Jörgen Tranevik.

Hur ser era arbetsförhållande ut dag?

– Övertidssituationen har i flera år varit väldigt svårt. Man har hoppat in och hjälp arbetsgivaren och vi får sms nästan varje dag om vakanta pass. Grunden är att det finns för lite människor. I Bollnäs i somras så var man mer än tio personer underbemannad i den fasta bemanningen, säger Rasmus Bjerén. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".