Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Viola Adamsson i Bollnäs belönas för matforskning

Publicerat lördag 16 januari 2016 kl 07.47
Utomordentlig forskning anser Akademin
(1:04 min)
Viola Adamsson, prisbelönad kokboksförfattare från Bollnäs. Foto: Agneta Sundberg / Sveriges Radio.
Kokboksförfattaren Viola Adamsson från Bollnäs belönas med Gastronomiska Akademins silvermedalj för sin matforkning. Arkivfoto: Agneta Sundberg / Sveriges Radio.

Gastronomiska Akademin belönar Bollnäsforskaren Viola Adamsson med en silvermedalj för utomordentliga insatser för svensk matkultur. 

Viola Adamsson började för nio år sedan sin forskning om den svenska traditionella maten. Mycket hämtades från hennes kunskap och matarv från Hälsingland. 

Hennes forskning har redan vunnit internationellt erkännande, men den svenska gastronomisk medaljen är bland det finaste man kan få inom svensk matkultur.

Forskningen utvidgades och kom att innefatta den traditionella nordliga matråvarorna, spannmål, potatis och grönsaker.

För ett par år sedan blev Viola Adamsson medicine doktor och hennes avhandling, men också den kokbok som blev den praktiska fortsättningen av forskningen, har vunnit internationella priser.

Att den svenska Gastronomiska Akademien nu väljer att belöna henne ser Viola Andersson som ytterligare ett erkännande. Det är också en inspiration till att fortsätta att utveckla den nordiska maten och smakerna till ytterligare högre nivåer.

– Jag vill fortsätta att utveckla mina forskningsresultat till en matlagning som når nya smakupplevelser, säger Viola Andersson, som under högtidliga former mottar sin medalj i Stockholm lördag den 16 januari.

Så här lyder Akademins motivering:

”för utomordentliga insatser för svensk matkultur”
Doktor i nordisk gastronomi där hon lyckats höja statusen för våra nordiska mattraditioner. Mångårig kostinspiratör för skidlandslaget. Har dessutom tävlat för Sverige i grötkokning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".