Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Antalet nyanlända kommer minska i länet

Publicerat torsdag 21 januari 2016 kl 05.58
"Gävleborgs län har de senaste åren tagit emot flest"
(2:05 min)
Länsstyrelsen i Gävle. Foto: Lovisa Svenn/Sveriges radio
1 av 2
Länsstyrelsen i Gävle. Foto: Lovisa Svenn/Sveriges radio
Länsstyrelsens integrationssamordnare Robert Larsson välkomnar Regeringens initiativ. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
2 av 2
Länsstyrelsens integrationssamordnare Robert Larsson välkomnar Regeringens initiativ. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Antalet nyanlända som tas emot i Gävleborgs län kommer att minska kraftigt i år, över 700 personer. Det visar det nya länstalet som Arbetsförmedlingen fastställt.

Klicka dig in i artikeln för att hitta uppgifter om hur många nyanlända som din kommun kommer ta emot under 2016.

Anledningen till att antalet kommer att minska är regeringens beslutat om att landet som helhet ska ha en jämnare fördelning på att ta emot flyktingar.

– De här siffrorna anger antalet personer som behöver hjälp med sitt boende när man fått uppehållstillstånd, säger Robert Larsson, som är integrationssamordnare på Länsstyrelsen i Gävleborg.

Gävleborgs län har de senaste åren tagit emot flest flyktingar per capita. Förra året, fram till och med november, så tog bland annat Söderhamns kommun i mot 345 personer. I förhållande till kommunens storlek skulle den siffran ha varit betydligt mindre. Men nu väljer man alltså att minska länstalet från förra årets siffra på 937 personer till 236.

– Att siffrorna skrivs ner för vårat län beror på att regeringen vill ha en jämnare fördelning, säger Robert Larsson.

Vad beror det på att vårt län tagit emot flest människor?

– Jag tror att man har en positiv inställning runt om i länet när det gäller flyktingmottagande. Man ser möjligheterna med att människor flyttar hit. 

Men att siffrorna skrivas ner betyder inte i praktiken att antalet nyanlända kommer minska i länet. För av de som bosätter sig i kommunerna är två tredjedelar personer som väljer att flytta på egen hand.

Att Gävleborgs län ska tillhandahålla 236 organiserade platser i stället för över 900 betyder också, enligt prognosen, att antalet personer som självmant flyttar till olika kommuner kommer vara över 2000 i år.

– Så ser verkligheten ut. Att de allra flesta flyttar till kommunen på egen hand och kommunen har då ingen förberedelse på att man kommer. Det är så klart tufft för kommunerna att kunna ha den beredskap som man behöver ha och andra sidan har man varit van den situationen nu i några år och hanterar det väldigt bra, säger Robert Larsson.

Viktoria Johansson är samordnare för nyanlända elever i Söderhamns kommun - en kommun som har haft ett hårt tryck på nyanlända, och det har varit en tuff höst och lärarna har gjort ett jättejobb, säger hon.

Och då är frågan - vad händer då nu när antalet nyanlända som tas emot i Gävleborgs län kommer att minska kraftigt i år?

- Det är svårt att säga. Vi har mycket elever redan nu så det blir ju mer tid att ta hand om dem. Minskar inflödet så ser jag det positivt, säger Viktoria Johansson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".