Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Strid om webbkameror skapar olust på Försäkringskassan

Publicerat torsdag 31 mars 2016 kl 06.23
"Jag tvingades göra drogtest"
(2:19 min)
Förra skyddsombudet Irre del Barba tog strid mot det omstridda förslaget om webbkameror på arbetsplatsen.
Förra skyddsombudet Irre del Barba tog strid mot det omstridda förslaget om webbkameror på arbetsplatsen. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio

Försäkringskassan bedriver olaglig kameraövervakning av sina anställda via tjänsten Personligt webbmöte. Det beslutade Datainspektionen i december efter en anmälan från skyddsombudet Irre del Barba i Gävle.

Fallet med Försäkringskassans kameraövervakning ligger nu i Förvaltningsrätten. Irre del Barba beskriver en prestigefull process som kostat hårt både på chefer och anställda.

– Det är många som slutat på Försäkringskassan på grund av implementationen av webbkameran. Talesättet är: Det är bara att gilla läget, annars passar man inte in i organisationen, säger Irre del Barba till P4 Gävleborg. 

Hösten 2013 började Irre del Barba på Försäkringskassans kundcenter i Gävle, efter kort tid blev hon skyddsombud och viktigaste frågan blev snabbt de nya webbkamerorna som kundcenterpersonalen skulle använda till kunder som ett komplement till telefon och chatt.

– Försäkringskassan har inte kunnat presentera hur de ska skydda oss anställda om bilderna kidnappas och läggs ut i fel syfte av kunderna. 

Irre del Barba gjorde en anmälan till Datainspektionen och i december gav de henne rätt. Försäkringskassans kameror bryter mot Kameraövervakningslagen.

Men Försäkringskassan har fortsatt att använda de omstridda webbkamerorna och har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten där ärendet nu ligger.

– Det visar sig i Försäkringskassans yttrande, när de överklagade beslutet, att det främsta är att införa kameran och det sekundära att skydda de anställdas identitet. 

Enligt Irre del Barba mår många dåligt av kamerorna, en del har kommit till henne och gråtit. Flera har bytt arbetsgivare. Också i chefsledet har konflikten lett till sjukdom och chefsbyten, säger hon. Själv tvingades hon att göra ett drogtest i somras.

– Det var en enorm kränkning, två dagar innan semestern. Jag fick ett blåmärke som satt i 10-14 dagar.

Nu har hon fått en ursäkt för det av en hög chef inom Försäkringskassan.

– Hon bad om ursäkt å arbetsgivarens vägnar för att de behandlat mig illa, säger Irre del Barba som jobbar vidare inom Försäkringskassan men har hoppat av som skyddsombud, säger Irre del Barba. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".