Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vildsvinen drabbas av Tjernobyl

Publicerat söndag 24 april 2016 kl 08.20
"Det är allvarligt"
(1:34 min)
Vildsvin cesium Tjernobyl
1 av 5
Vildsvinen trynen hittar effektivt cesiumhaltig, underjordisk svamp. Foto: TT
Vildsvin cesium tjernobyl
2 av 5
Vildsvinens cesiumhalter är högst vintertid. Foto: Tatyana Deryabina/ University of Portsmouth
vildsvin Tjernobyl cesium
3 av 5
Vildsvinen blir allt vanligare i områden som drabbats av radioaktivt nedfall. Här besöker de Bomhus i Gävle. Foto: Privat
Tjernobyl cesium vildsvin
4 av 5
Mättekniker Ulf Frykman använder en blygrotta försedd en natriumjodid-detektor för att mäta cesiumhalterna. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio
Tjernobyl cesium vildsvin
5 av 5
Radioekolog Robert Weimer har särskilt undersökt cesiumhalter i vildsvinskött. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio

Halterna radioaktivt cesium i vildsvinskött riskerar 30 år efter Tjernobylkatastrofen att öka. Vildsvinen sprider sig längs södra norrlandskusten som drabbades hårdast av nedfallet och då förväntas strålningsnivåer som vida överstiger tillåtna gränsvärden för kött.

När vildsvinen nu söker sig norr om Dalälven, kommer de att få i sig mer av den radioaktiva isotopen Cesium 137 än tidigare. Det säger mätteknikern Ulf Frykman vid miljökonsultföretaget Calluna AB i Gävle som mätt radioaktivitet i älgkött ända sedan Tjernobyl exploderade 1986:

– Om vildsvinen kommer hit till våra kontaminerade områden kan vi räkna med cesiumhalter upp till 20 000 Bq per kilo. Ja, halterna kan till och med bli ännu högre, säger han.

Ulf Frykman är specialist på cesium i viltkött och den som efter Tjernobyl lämnat in överlägset flest mätvärden till Strålsäkerhetssmyndigheten. Han är bekymrad över riskerna med just vildsvinskött: 

– Det är allvarligt! Det är ett framtida problem! säger han.

Vildsvin har farlig livsstil

Även radioekologen Robert Weimer som vid Sveriges Lantbruksuniversitet särskilt undersökt cesium i Vildsvin, varnar för kraftigt förhöjda cesiumhalter. Det är vildsvinens karaktäristiska bökande efter mat som gör dem till rena cesium-magneterna, förklarar han:

– De äter i huvudsak rötter och svampar och annat liknande under marken. Favoritfödan är olika sorters tryfflar.

Problemet är bara att det är just den typen av underjordisk svamp som innehåller den största mängden radioaktiva cesium.

– Ja, tyvärr är det så! Dessutom har vildsvinen ett otroligt effektivt luktsinne som gör det möjligt för dem att finna tryfflarna fem till tio centimeter under markytan, berättar Robert Weimer.

Cesiumhalterna riskerar att öka

I kött från älg, ren och rådjur har den radioaktiva strålningen efter kärnkraftsolyckan stadigt avklingat till i dag oftast under handelns gränsvärde 1500 Bq per kilo. Vildsvin däremot, riskerar tvärt om att dramatiskt öka sina cesiumhalter när de nu etablerar sig i Södra Norrlands nedfallsområden.

Trots att 30 år förflutit, fortsätter alltså Tjernobylkatastrofen att drabba oss, konstaterar Robert Weimer:

– För enskilda jägare och konsumenter kan det vara ett problem. För jägare som tänkt sig att sälja sitt kött kan det också bli ett ekonomiskt problem och halterna överskrider gränsvärdet, säger han.

Det gäller alltså att se upp med vildsvinskött?

– Ja, absolut och det gäller att fortsätta med att mäta strålning så att man vet vad det är man säljer!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".