Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lika hög strålning på 50- och 60-talet som efter Tjernobylolyckan

Publicerat torsdag 21 april 2016 kl 15.07
"Äter man lite älg, svamp eller bär ibland är det ingen fara"
(1:04 min)
Kraftledningarna utanför reaktor 4 i Tjernobyl.
Kraftledningarna utanför reaktor 4 i Tjernobyl. Foto: Henrik Montgomery/TT

Trots att det nu är 30 år sedan Tjernobylkatastrofen så är frågorna och funderingarna många om hur Sverige och inte minst Gävle har drabbats. 

– Om man äter lite fisk, bär, svamp, älg och köper renkött i butik där halterna är kontrollerade behöver man inte känan oro, säger Pål Andersson på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Men om man ändå skulle äta så mycket att man får i sig mer än gränsvärdet eller kanske till och med dubbelt så mycket som rekommenderad maxdos är det ändå ingen fara eftersom gränsen är lågt satt, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten.

Piloter till exempel utsätts för mer än dubbla dosen årligen. Och Tjernobylolyckan är inte första gången Sverige utsatts för hög strålning – det var faktiskt lika illa på 50- och 60-talet när USA och Sovjetunionen utvecklade sina kärnvapen.

– Då spreds ju radioaktiva ämnen i atmosfären och föll ner över hela norra halvklotet. Nivåerna var liknande på 50-60-talet som efter Tjernobylolyckan, säger Pål Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".