Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Uppsalaåsen ska släcka vår törst

Publicerat måndag 25 april 2016 kl 05.25
"Det finns gott om vatten!"
(1:36 min)
Vatten Uppsalaåsen Gästrike Vatten Provpumpning
1 av 5
Bengt-Göran Larsson sköter de två provpumpningsstationerna på Uppsalaåsen i utkanten av Skutskär. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Provpumpning Uppsalaåsen Gästrike Vatten
2 av 5
Bengt-Göran håller regelbunden koll på att grundvattennivån inte sjunker i samband med provpumpningarna. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Vatten Uppsalaåsen Gästrike Vatten Provpumpning
3 av 5
Många inspektionsrör genomborrar åsen. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Vatten Uppsalaåsen Gästrike Vatten Provpumpning
4 av 5
Gästrike Vattens projektledare Torbjörn Wallin tror att minst 20.000 hushåll kan försörjas av Uppsalaåsens vatten. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Vatten Uppsalaåsen Gästrike Vatten Provpumpning
5 av 5
Fler vattentäkter behövs när Gävle växer, säger Gästrike Vattens dricksvattensstrateg Malin Delin. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

I Skutskär har Gästrike vatten nu börjat hårdtesta Uppsalaåsens möjligheter att förse den växande befolkningen i Gävle, Hofors, Ockelbo och Älvkarleby med dricksvatten. Förhoppningen är att den nya vattentäkten ska kunna leverera vatten till 10 000-tals hushåll och minska den sårbarhet som finns i regionens vattenförsörjning i dag.

Två brunnar har borrats och på försök pumpas massor av vatten ur åsen. Det samtidigt som mätteknikern Bengt-Göran Larsson ständigt håller ett vakande öga på hur grundvattennivån förändras. Hittills ser det bra ut, säger han:

– Det verkar finnas gott om vatten! Trots att den första pumpen har körts i ett och halvt år och trots att vi nu startat ytterligare en ny pump, tycks grundvattnet endast minska marginellt!

Två pumpar! Tänker du försöka tömma åsen?

– Nej, det är ingen risk! Tillsammans tar pumparna upp 200 liter vatten per sekund och eftersom vattnet hela tiden fylls på tyder det på att det här kan vara en bra plats för ett nytt vattenverk, säger Bengt-Göran Larsson.

Tvåhundra liter per sekund utan att grundvattennivån nämnvärt sjunker - det är goda nyheter för Gästrike vatten som verkligen behöver en ny rejäl vattentäkt. Valboåsen, exempelvis, som i dag levererar dricksvatten till Gävle kommun kommer inte att kunna fortsätta klara det när Gävles och Älvkarlebys invånarantal fortsätter att öka i framtiden. Vattnet räcker inte, konstaterar Malin Delin, vattenstrateg vid Gästrike vatten:

– Inte när Gävle växer! Vi behöver både en reserv till Valboåsen och kompletterande vattentäkter, säger hon.

Gästrike Vattens projektledare Torbjörn Wallin som ansvarar för provpumpningarna tror att Uppsalaåsen strax intill Dalälven i utkanten av Skutskär håller måttet. Hittills har den alltså utan att tröttna i ett och ett halvt års tid stadigt spottat fram 100 liter vatten i sekunden. Med tiden blir det riktigt stora volymer, konstaterar han:

– Det blir nästan 10 000 kubikmeter per dygn, alltså tillräckligt med vatten för att försörja ungefär 20 000 hushåll!

Även Torbjörn Wallin understryker att det är viktigt att finna fler pålitliga vattentäkter i Gävleborgs södra delar:

– Ja, det är viktigt av två anledningar. För det första behöver vi MER vatten i regionen och för det andra behöver vi kunna ta vatten från fler källor än i dag, om det skulle ske någon olycka som slog ut de viktigaste vattentäkterna vi har i dag!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".