Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya Webbstjärnor - Bromanelever skapar pluggplattform

Publicerat tisdag 26 april 2016 kl 10.56
"Alla som känner att de vill plugga ska få plugga"
(3:41 min)
Studybay Elever
Killarna bakom The StudyBay: Edvin Åkerström, Mattias Persson, Adam Jonsson, Victor Strandell och Philip Snell. Foto: Oliver Bergman/Sveriges Radio

Webbstjärnan är en tävling som ordnas av IIS, Internetstiftelsen i Sverige där skolungdomar får skapa webbsidor i alla genrer och kategorier. Av 2060 webbsidor valdes 14 ut till nomineringar, en av dem var The StudyBay av fem elever på Bromangymnasiet.

Adam Jonsson, Edvin Åkerström, Philip Snell, Victor Strandell och Mattias Persson går andra året på media och informationsteknik på Bromangymnasiet i Hudiksvall och står bakom webbsidan The StudyBay som fokuserar på just plugg.

– Vi har gjort en webbsida där man samlar alla studieresurser, där vilken person som helst kan skapa en kurs och alla kan ta del av den, säger Adam Jonsson.

– Alla som känner att de vill plugga ska få plugga på vår sida, säger Edvin Åkerström, det kan vara en person i 60-årsåldern eller ett barn i lågstadiet. 

Hur har arbetet sett ut?

– Vi har alla arbetat på olika delar av sidan och lagt ner mycket tid, självklart, för att göra en sådan här komplex sida. Så vi har haft våra egna delar men alla har kunnat hjälpa varandra, säger Edvin Åkerström.

Ni går andra året nu, är detta en samling av all er kunskap?

– Ja det är lite som vårt slutprojekt det här också samtidigt som vi deltar i tävlingen, säger Mattias Persson. Vi började med den i oktober, och sedan har vi suttit många timmar i veckan, varje vecka.

Vad är den största styrkan med webbsidan?

– Den är bra för att du kan nå ut till så pass många genom att du kan bygga din egen kurs och att många kan ta del av den på ett väldigt enkelt sätt, det skulle jag säga är den största styrkan, säger Philip Snell.

Ju mer du skapar och tar del av kurser på webbsidan, desto mer poäng får du, något som Mattias Persson tror kan locka till mer plugg.

– Det blir som motivering till att plugga mer, säger han. Sedan är den plattformsbaserad så du kan använda den på telefonen så du kan alltid ha med den och om du får lite tid över så fram med The StudyBay.

Webbsidan är nominerad i kategorin teknik på Webbstjärnan.

– Det är jättekul att vara nominerad, säger Victor Strandell. Den nionde maj åker vi ner till Stockholm och då har vi chansen att vinna antingen guld, silver eller brons. Sedan är vi även nominerade till årets webbstjärna där folk har fått rösta på oss.

Oavsett hur det går i tävlingen, kommer ni fortsätta med sidan?

– Ja det kommer vi, säger Mattias Persson. Vi tycker att det är en bra idé och vi vill jättegärna fortsätta utveckla den och se vad det blir till, man vet ju inte!Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".