Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nu kollas alla svartbyggen i Gävle

Publicerat onsdag 27 april 2016 kl 05.45
"Jag hade inte slagit i en spik"
(1:35 min)
nnn
Tillbyggnaden till vänster och skärmtaket till höger i bild saknade bygglov, upptäckte Erik Bertilsson några månader efter att han köpt huset i Mårtsbo. Foto: Foto: Ingegerd Sörgard/Sveriges Radio

Anmälningar om svartbyggen och ovårdade tomter har lagts på hög på bygglovsavdelningen i Gävle under flera år. När det var som värst hade man 230 outredda tillsynsärenden. Men nu har högen betats av så att bara ett hundratal återstår. 

Projektgruppen har gjort att det inte längre är ofarligt att bygga utan bygglov. Något Erik Bertilsson i Mårtsbo fick erfara efter några månader i sitt nyköpta hus.

– Jag flyttade in i oktober och i januari någon gång fick jag ett brev om att jag var anmäld för svartbygge, Men jag hade ju inte hunnit slå i en spik så jag visste ju att jag inte gjort något fel, säger Erik Bertilsson och fortsätter:

– Sedan kom de ut tre stycken och tittade på vad som inte stämde med den förra ritningen. Det hade tillkommit ett sovrum, en liten redskapsbod och ett skärmtak som är mycket större än det som var där från början, berättar han.

Rickard Westling är en av tre som arbetar med tillsynsärendena på bygglovsavdelningen och fick ta sig an den olovliga tillbyggnaden, ett ganska typiskt ärende för projektgruppen:

– Det är ofta så att någon gjort något som krävt ett lov men man har inte haft något lov, säger Rickard Westling.

– Vi åker alltid ut och kollar om man kan få lov i efterhand och om bygget gjorts på ett fackmannamässigt sätt, och i så fall får man ha kvar bygget. Det som kan hända är att det kan bli tal om en straffavgift i vissa fall, säger han.

Men har man byggt där det är byggförbud, eller satt upp ett plank som skymmer sikten kan man tvingas riva. Erik Bertilsson klarade sig trots allt lindrigt undan.

– Vi mejlade lite fram och tillbaka och jag fick söka ett bygglov i efterhand. Det var lite struligt när jag skulle fixa ritningar, men egentligen var det väldigt enkelt. Hade jag tagit hit någon på en gång som var arkitekt eller visste vad hon gjorde så hade det varit överstökat på en vecka, säger Erik Bertilsson

Men blev det en dyr affär för dig? Har det kostat dig en massa?

– Ingenting har det kostat.

Men nästa gång du köper hus så kollar du om det finns ett bygglov?

– Det tänker jag göra för det ligger tydligen på mitt ansvar, så det tänker jag göra, säger Erik Bertilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".