Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svagt samband mellan Tjernobyl och cancer

Publicerat tisdag 26 april 2016 kl 15.02
"Det behövs mer forskning!"
(0:37 min)
Martin Tondel Tjernobyl cancer
Överläkare Martin Tondel är en av få forskare som undersökt Tjernobylkatastrofens hälsoeffekter i Sverige. Foto: Martin Hult/ Sveriges Radio

Under 30-år efter Tjernobylkatastrofen har antalet fall av cancer ökat i både Gävleborg och i landet som helhet. Fortfarande går det dock inte att slå fast att ökningen har ett samband med det radioaktiva nedfallet.

Nedfallet från Tjernobyl förväntas orsaka cancer, men de fallen kan inte särskiljas från det totala antalet fall av cancer.

– Vi vet inte vad cancerökningen beror på. Vi vet att joniserande strålning kan orsaka cancer, men det kan också finnas fler okända faktorer som förklarar ökningen.

Det säger Martin Tondel, överläkare och forskare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala som särskilt doktorerat på en iakttagen tendens till fler cancerfall i Sverige de första 15 åren efter Tjernobylkatastrofen. I en senare fördjupad studie baserad på mer än en miljon invånare i norrlandslänen tvingades han dock 2014 dra slutsatsen att sambandet mellan nedfallet och cancerfallen i de mest nedfallsdrabbade områdena var för svagt för att kunna anses statistiskt fastställt.

– Vi uppmärksammade tidigt en dos-respons-trend som fick oss att forska vidare, men upptäckte då att vi inte fullt ut hade kompenserat för förhållandena före Tjernobylolyckan, berättar han. 

En längre intervju med Martin Tondel finner Du under artikeln!

De två forskningsstudier som Martin Tondel deltagit i har inte fått någon uppföljning, vilket han tycker är beklagligt.

– Jag hade hoppats att fler forskare skulle intressera sig för det här ämnet, eftersom sådan kunskap är viktig om liknande olyckor skulle inträffa igen, säger han.

Martin Tondels forskning bygger på att antalet cancerfall i stora grupper människor i nedfallsområdena jämförts med grupper som inte exponerats för det radioaktiva nedfallet.

Hans första resultat - att nedfallet orsakat ett 1000-tal extra cancerfall redan de första 13 åren efter Tjernobyl - har ifrågasatts av Strålsäkerhetsmyndigheten som på rent teoretisk grund beräknat antalet fall till inte fler än 300 under 50 års tid.

– Vi vet att det finns en liten förhöjd risk för cancer till följd av olyckan, men hur liten den är och om den ens är mätbar vet vi inte, säger Martin Tondel.

Den osäkerheten bidrar säkert till den oro för hälsan som många fortfarande kan känna till följd av Tjernobylkatastrofen, menar han:

– Ja, det fanns ju en anledning till att vi införde livsmedelsrestriktioner efter Tjernobyl! Det var för att myndigheterna uppfattade att det på befolkningsnivå fanns en förhöjd risk för cancer.

Den riskens storlek har alltså hittills inte gått att fastställa och Martin Tondel understryker att faran i dag är över. Fortfarande måste var och en ta eget ansvar för man äter, men några livsmedelsrestriktioner är inte längre nödvändiga.

– Nej, nu kan man släppa på det. I dag är ju radioaktiviteten i livsmedel nere på samma låga nivåer som före olyckan, konstaterar han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".