Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kazem fick sparken - ersattes med praktikant

Uppdaterat onsdag 27 april 2016 kl 12.26
Publicerat onsdag 27 april 2016 kl 01.30
Arbetsförmedlingen: En bild vi inte känner till
(1:42 min)
Kazem Hasan från Sandviken sparkades utan förklaring efter tre månader på asylboendet.
1 av 2
Kazem Hasan från Sandviken sparkades utan förklaring efter tre månader på asylboendet. Foto: SVT
Asylboendet Norrbygården i Fagersta.
2 av 2
Asylboendet Norrbygården i Fagersta. Foto: Uppdrag Granskning / SVT

Ett asylboende i Fagersta sa med kort varsel upp all sin personal och ersatte dem med sex praktikanter från Ljusdal, med hjälp av Arbetsförmedlingen. Det avslöjar SVT:s Uppdrag Granskning i kvällens program.

Det handlar om nyanlända flyktingar som i februari i år fick sparken från ett asylboende i Fagersta och ersattes med sex praktikanter från Ljusdal, med hjälp av Arbetsförmedlingen.

Kazem Hasan i Sandviken var en av de anställda som fick sluta.

– De ringer till mig, och säger vi stoppar jobbet. Jag vet inte varför? Första februari stoppar vi jobbet säger de, berättar Kazem Hasan för SVT Uppdrag Gransknings reporter.

Det är bolaget Kulthammar AB som driver asylboendet Norrbygården i Fagersta och som med kort varsel sa upp all sin personal.

Enligt Joakim Sköldhammar, som representerar bolaget levde de anställd inte upp till förväntningarna.

– Jag tyckte inte att de höll den renlighet och det underhåll som jag förväntade mig av avtalet, säger han i reportaget.

Enligt Uppdrag Granskning så vände sig Kulthammar AB till Arbetsförmedlingen för att få hjälp med ny personal.

Sex personer från Ljusdal fick då praktikplats på asylboendet och började jobba dagen efter de anställda slutade. En av de som fick praktik var Samson.

– De ringde till mig först och sen prata. Om du vill kan du gå på praktik i Fagersta, säger han.

Men en av praktikanterna som Uppdrag Granskning pratat med vittnar om att de fick utföra samma arbetsuppgifter som de anställda som fått sparken, utan handledning.

Arbetsförmedlingen vill i reportaget inte kommentera det aktuella fallet och hänvisar till sekretess.

Men rent generellt kan inte praktikanter bara gå in och ersätta ordinarie personal säger Arbetsförmedlingen. Om något fel begåtts i det här fallet känner de inte till enligt SVT.

– Det är en bild som inte jag känner till, säger Gabriella Persson Turdell som är chef för Arbetsförmedlingen i Ljusdal.

Vad är din bild då?

– Min bild är att vi, när vi jobbar med att placera personer i praktik så besöker vi arbetskraft, arbetsplatsen för att säkerställa att det är en schyst plats. Sen är det ju kanske inte då man börjar, men vi har besökt den före och vi kommer besöka den under praktik tiden, säger Gabriella Persson Turdell till Uppdrag Granskning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".