Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Regiondirektören: Vi har haft en väldigt hård press på oss

Publicerat onsdag 27 april 2016 kl 13.52
"Det är tuffa jobb som vi har på den här nivån"
(1:07 min)
Regiondirektören Svante Lönnbark menar att pressen på cheferna är stor, bland annat på grund av den hårda medierapporteringen.
Regiondirektören Svante Lönnbark menar att pressen på cheferna är stor, bland annat på grund av den hårda medierapporteringen. Foto: Tomas Groop / Sveriges Radio

Under bara två veckor har tre höga chefer inom Region Gävleborg slutat. Samtliga berättar att arbetsbelastningen varit ohanterlig. Regiondirektören Svante Lönnbark håller med och pekar bland annat på den hårdare pressen från media.   

De senaste två veckorna har varit tuffa för Region Gävleborg.

Först ut var Ambulanschefen Jörgen Tranevik som beslutade att avgå på grund av hot. Och bara några dagar senare slutade också chefen för lednings- och verksamhetsstöd, Kenth Larsson.

I går meddelades att även Kjell Norman, hälso- och sjukvårdsdirektör, lämnar sitt uppdrag.

Alla tre berättar att pressen blivit för stor, och att de helt enkelt inte orkar fullfölja sina chefsarbeten. 

Regiondirektören Svante Lönnbark medger att arbetsbelastningen för cheferna är hård och att man måste vara frisk för att klara jobbet. Och efter det som hänt kan det nu bli aktuell att se över chefsorganisationen.

– Vi kommer att se över vilka konsekvenser det här får. Och att vi skapar organisationer för våra chefer som gör att de blir ännu bättre rustade att möta de utmaningar som man står inför som chef i dagens samhälle, säger Svante Lönnbark, men poängterar att alla tre chefer slutat av olika anledningar. 

När det gäller ambulanschefen så har han varit utsatt för en extremt hård press, förklarar Svante Lönnmark.

– Inte minst ett antal hot också mot hans familj. Det klart att det måste man ha förståelse för att det kräver sin tribut och det är otroligt olustigt att vi har en sådan situation rådande i vårt län.

Men när det gäller de två senare fallen så handlade det om en sviktande fysisk hälsa.

Svante Lönnbark berättar att hela organisationen under en lång tid fått arbete under en mycket hård press. Bland annat handlar det om stora ekonomiska utmaningar, men också det hårda trycket från media. 

– I media hudflängs lite då och då och vi reflekterar mycket över medieutvecklingen. Med alla kortare och snabbare inslag som ger mycket klickningar på en hemsida så innebär det också en annan påfrestning för våra chefer, säger Svante Lönnbark.  

– Samtidigt vill vi såklart vara en öppen och tillgänglig organisation. Men vi möter också chefer i dag som funderar över hur de ska hantera sin vardag. 

Hur attraktiv blir Region Gävleborg som arbetsplats när man har sådana här många avhopp?

– Vi har inte haft bekymmer med att få sökande till våra tjänster, och jag tror också att människor kan läsa mellan raderna att det inte bara är inom Region Gävleborg som man kan ha problem med sin hälsa. Jag tror att vi kommer kunna rekrytera nya personer framåt, säger Svante Lönnbark och är kritisk till medias framställning. 

– Det har blivit en väldigt ensidig rapportering från regionen, men vi har en stor del av organisationen som fungerar väldigt bra. Så det gäller att se det också, annars blir det en helt felaktig bild. 

Hela intervjun med landstingsdirektören Svante Lönnbark hittar du nedan. Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".