Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Studio Ett sände från Gävle - 30 år efter Tjernobyl

Publicerat tisdag 26 april 2016 kl 17.45
Studio Ett direkt från Gävle, 30 år efter Tjernobyl. Kl 16:00
(21 min)
Ann Nilsén, intendent vid Länsmuseet i Gävle minns Tjernobylkatastrofen för 30 år sedan.
1 av 4
Ann Nilsén, intendent vid Länsmuseet i Gävle minns Tjernobylkatastrofen för 30 år sedan. Foto: Karin Wickström/Sveriges Radio
Studio Ett på plats i Gävle
2 av 4
Studio Ett på plats i Gävle. Foto: Karin Wickström/Sveriges Radio
Bonden Börje Wallén och hans dotter Lina minns tiden efter Tjernobyl.
4 av 4
Bonden Börje Wallén och hans dotter Lina minns tiden efter Tjernobyl. Foto: Karin Wickström/Sveriges Radio

Gävle är en av de platser i Sverige som drabbades allra värst när det radioaktiva nedfallet blåste in från Sovjetunionen. Hur var de där första dagarna och vad blev konsekvenserna?

Kärnkraftsolyckan i Tjernobyl fick konsekvenser även långt från själva olycksplatsen. Bonden Börje Wallén från Gävle minns att hans lantbruk påverkades.

– Vi var väldigt bekymrade eftersom vi ju hade får på våren. Vi undersökte dem och det visade sig att de hade halter mellan 8000 och 12000 becquerel, så vi fick lämna bort fåren till slakt.

Tillsammans med sin fru oroade han sig mycket för barnen. Dottern Lina Wallén var tio år och sommaren 1986 fick hon springa runt och leka med en dosimeter på sig.

– Som tioåring kan man ju inte ta in vad som hände men det som jag märkte var den förändrade stämningen hemma och den känsla av oro och rädsla hos mina föräldrar.

I Gävle kommun jobbade Maria Höjer som miljöutredare. Telefonen gick varm när oroliga invånare hörde av sig för att få veta hur de skulle skydda sig mot det radioaktiva avfallet.

– Folk ville ha reda på hur det skulle påverka deras hälsa. Man ville ha långsiktiga prognoser och handfasta råd.

Tord Westlund, då journalist på Arbetarbladets lokalredaktion i Skutskär, fick ett samtal från nyhetschefen på tidningen. Vid den tidpunkten hade de inte en aning om Tjernobyl, utan trodde att det var en olycka på kärnkraftverket Forsmark. Han åker dit tillsammans med en fotograf, redo för årets scoop. Medan andra evakueras tillåts pressen köra in på kärnkraftverkets område.

– Den här nyhetskänslan var så stark så vi var glada att de släppte in oss och vi fick komma in i hetluften för att göra ett bra knäck, säger Tord Westlund.

Först två dagar senare får man reda på att radioaktiviteten kommer från Tjernobyl i Ukraina.

Tjernobylolyckan har satt sina spår i Gävle. Länsmuséets intendent Ann Nilsén förknippar stilla vårregn med obehag.

– Jag tror att vi som levde här då, vi glömmer nog aldrig det här. Varje gång det regnar så tänker jag på det här i ungefär en halv minut. Vad finns det i regnet?

Ulf Frykman jobbade för Gävle kommun som mättekniker. Han visste det folk ville veta - vad som fanns i köttet och i maten. Fortfarande mäter Ulf Frykman bequerelvärden i området. Nu visar det sig att värdena åter börjat stiga och det besvärar honom.

– Jag tycker det känns jobbigt. Det är som att börja om.

En som har varit med hela den här perioden är Hans Blix, dåvarande generaldirektör för IAEA. Han besökte Tjernobyl senast idag och kan se hur livet långsamt blir bättre i omgivningen.

– Om Tjernobyl var en kniv som skar ett djup sår så är det klart att ännu finns det värk. Ännu finns det ont efter detta, men det sker en fysisk läkning här.

Tjernobylolyckan hölls hemlig. Det dröjde två dagar innan Sovjetunionen offentliggjorde vad som hände. Sveriges Radios dåvarande Moskvakorrespondent Elisabeth Hedborg kan se flera förklaringar till varför det inte berättades om olyckan.

– Dels var det Sovjetunionen. Det var ett land där information ingalunda var en rättighet. Det var något som angick topparna i partiet. Det andra var att det stundade ett första majfirande som man inte ville skulle förstöras av något så tråkigt som en kärnkraftsexplosion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".