Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Man ska känna sig trygg"

Publicerat torsdag 28 april 2016 kl 14.04
"Blir belysning på hela stråket"
(1:14 min)
Lo Lennartsson, landskapsarkitekt, visar projekten.
Lo Lennartsson, landskapsarkitekt, visar projekten. Foto: Tomas Forsman/Sveriges Radio

I sommar startar tre olika byggprojekt i centrala Gävle för att öka framkomligheten, tillgängligheten och tryggheten i centrum. Projekten ingår i den nya centrumplanen. Bland annat ska området kring busshållplatserna i centrum göras om.

– Vi kommer att på gångbanorna se över höjdsättningen och vi vill se till att det blir markvärme på hela ytan, så att vi slipper de här ispucklarna som vi haft problem med på vintern, säger Lo Lennartsson, landskapsarkitekt på Gävle kommun.

– Kantstenen kommer att höjas, så att det blir lättare att ta sig in och ut ur bussarna. Dessutom blir det belysning på hela det här stråket så att man som gående ska känna sig trygg i centrum, med nya bänkar och busskurer. 

I byggprojekten, som startar i sommar, ska Börsplan vid Gamla Grand i Gävle bli som en liten park med ny beläggning, träd och sittplatser. Carl Milles staty Najad ska flyttas dit från en undanskymd plats på slottstorget. 

Och så ska Nygatan byggas om för att underlätta för cyklister. 

–Vi kommer att asfaltera mittstråket på Nygatan via de här cykelöverfarterna för att man också ska kunna röra sig lättare som cyklist i området. Det blir nya cykelställ och vi kommer att fälla ungefär vartannat träd.  Det är många av de här träden som mår väldigt dåligt. Dom är inte livsdugliga helt enkelt så vi måste göra en insats så att det inte blir farligt framöver, säger Lo Lennartsson.   


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".