Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Alltid samma veterinärer som kontrollerar Hälsingestintan

Publicerat söndag 1 maj 2016 kl 16.11
"En speciallösning som fungerat väldigt bra"
(0:54 min)
Hälsingestintan
Hälsingestintan har ett tätt samarbete med Livsmedelsverket, som har tillsynsansvaret över slakteriet. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio.

På grund av Hälsingestintans mobila verksamhet har Livsmedelsverket, som har i uppgift att kontrollera slakteriet, haft svårt med att hitta tillräckligt flexibel arbetskraft.

Som lösning på problemet följer nu alltid samma deltidsarbetande veterinärer med på Hälsingestintans resor. Detta trots Livsmedelsverkets roll som opartisk tillsynsmyndighet.

Det är Livsmedelsverket som har i uppgift att som tillsynsmyndighet kontrollera slakteriet Hälsingestintan. Men då företaget under ett års tid haft ett mobilt slakteri har myndigheten av logistiska skäl fått skapa nya arbetssätt.

Trots att de har i uppdrag att vara opartiska, följer alltid samma veterinärer med på resorna och av slakteriets VD Britt-Marie Stegs, beskrivs slaktarteamet som ett "cirkussällskap".

Hur ser samarbetet ut?

– Dels schemaläggning och sånt, men också när vi stöter på andra problem. Det var ju en alldeles ny form av slakteri. Totalt blir det en heltidsanställning från vår sida, eftersom det ju innebär en hel del restid, säger Martin Lindblom avdelningschef i Livsmedelskontrollen.

– Det är en speciallösning som fungerat väldigt bra. 

Är det inte ett problem att ni arbetar så tätt ihop, och blir ett team?

– Den risken finns att vår personal blir för tjenis med slakteriets personal men den risken har vi på andra ställen också eftersom vi ofta har stationerad personal. Men vi försöker rotera när vi kan, och jag tror egentligen inte att risken är så stor just nu, säger Martin Lindblom. 

Han kan inte svara på hur ofta personalen roterar, men menar att det i alla fall är tillräckligt ofta. Dessutom görs kontroller årligen, där veterinärens tillsyn följs upp.  

Hela intervjun med Martin Lindblom hör du nedan. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".