Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Våldsutsatta barn drabbas av långa handläggningstider

Publicerat måndag 9 maj 2016 kl 05.30
"Barn får vänta för länge"
(1:53 min)
Barn med föräldrar.
1 av 2
Barn med föräldrar. Foto: Malin Bonde / SvD / TT
Anna Sääf Vikström enhetschef för barnahus i Gävleborg där brott som begåtts mot barn utreds.
2 av 2
Anna Sääf Vikström enhetschef för barnahus i Gävleborg där brott som begåtts mot barn utreds. Foto: Lotta Persson

Antalet polisanmälningar om barnmisshandel ökar. Om det finns misstankar om att ett barn utsatts för våldsbrott ska det utredas inom 90 dagar, från att det finns en skäligen misstänkt.

I Gävleborg så utreds 70 procent av fallen inom 90 dagar, enligt en granskning gjord av Rädda barnen. Det är något bättre än rikssnittet men inte tillräckligt bra, enligt Rädda Barnen. 

-Vi är kritiska mot att barn får vänta för länge i handläggningen av de brott som de varit utsatta för, säger Maria Schillaci tillförordnad verksamhetschef för Rädda Barnens mottagningar i Sverige.

Under 2014 så gjordes 740 polisanmälningar i Gävleborg där det fanns misstankar om att barn utsatts för misshandel, sexualbrott eller rån. 

Det är en stor påfrestning för både barnet och andra runt om kring, om ett barn utsatts för ett brott. Sorg, oro och skuldkänslor över att man har misslyckats att skydda barnet är vanligt.

– Det är mycket ärenden där det handlar om våld. Så ser det ut idag, säger Anna Sääf Vikström enhetschef för Barnahus i Gävleborg där brott som begåtts mot barn utreds.

Långa handläggningstider kan innebära konsekvenser för ett barn ända upp i vuxen ålder.

– Våldsutsatthet är någonting som får psykiska konsekvenser både på kort sikt och lång sikt för barnets mående. Om du mår dåligt och inte klarar av till exempel ditt skolarbete så får det även konsekvenser för dina framtidsutsikter, säger Maria Schillaci.

På Barnahus Gävleborg får barnet träffa polis, socialtjänst och läkare om det finns behov. Miljön är inredd som ett hem och poliserna är civilklädda. När brottet är utrett så finns det även brister i hur barnet tas om hand efter det. Att barnet får hjälp att hantera sina upplevelser är viktigt så att barnet kan komma vidare i livet. 

– Våldsutsatta barn inte får den hjälp och det stöd de har rätt till. Vi på Rädda Barnen arbetar med en metod som heter traumafokuserad KBT som vi aktivt försöker att lära ut så att alla barnpsykiatriska kliniker i hela landet ska kunna ha en evidensbaserad metod för att arbeta med barn som har varit våldsutsatta, säger Maria Schillaci på Rädda Barnen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".